IBS - CT vizsgálat

Tisztelt Doktor nő/Doktor úr! Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, miszerint már egy jó ideje vannak emésztési panaszaim: szinte mindegy mit eszek, egy idő után felfúvódik a hasam, mintha elrontottam volna, görcsöl is a túlzott puffadás hatására, bal oldalon egy ponton pedig egy ideje fájdalmat is érzek. Eddig a háziorvossal közösen arra jutottunk, hogy IBS-em van, a tünetek stimmelnek is rá. Szeretnék magán úton csináltatni teljes hasi (és medence) CT-t, a kérdésem csak annyi lenne, hogy Ön mit javasol, milyen jellegű legyen a CT? Kontraszt anyaggal történjen vagy anélkül? Esetleg vmilyen más technológiát javasol, mert lehet, hogy a CT kevés lenne hozzá? Vagy az a tény, hogy kontraszt anyaggal csinálnák, már önmagában valószínűleg elegendő ahhoz, hogy ha van valami, akkor azt a felvételek kimutassák? Nagyon megköszönném a válaszát, mihamarabb szeretnék túl lenni rajta, mert sokszor nagyon nehéz. Ezzel együtt élni hosszú távon pedig nem egy hálás feladat, de ez természetesen minden betegségre igaz. Köszönöm előre is a válaszát!

Dr. Laki András válasza hasi CT témában

Tisztelt Kérdező!

Mivel a megadott adatok szerint Ön fiatal hölgy, én megfontolnám a hasi CT elvégzését a sugárterhelésre való tekintettel, főleg abban az esetben, ha még nem történt ezzel kapcsolatban más vizsgálat, vagy változtatás az étrenden (erre nem terjedt ki a beszámolója)

Elsősorban egy teljes hasi ultrahangra gondolnék, mert lehet hogy a panaszait például epekövesség okozza (bár erre a bal oldali fájdalom nem jellemző) , továbbá egy bizonyos szintig a belek állapotáról is tájékoztathat. Szóba jöhet emésztési, felszívódási zavar, aminek kimutatására más jellegű gasztroenterológiai vizsgálatok (pl kilégzéses tesztek) alkalmasak.

Vastagbél tükrözés is felmerül a panaszai alapján.

Bizonyos esetekben persze szükség lehet CT vizsgálatra is, de első vizsgálatként nem javasolnám.

Az IBS, azaz irritábilis bél szindróma nem igényel CT vizsgálatot, nem várható olyan elváltozás ami a diagnózist segítené.

Más jellegű bélbetegségekben, súlyosabb gyulladásokban, szűkületek, tályogok gyanúja esetén indokolt készíteni hasi CT vizsgálatot, amit csaknem mindig kontrasztanyaggal végeznek.

A kontrasztanyagot egyrészt meg kell inni, ezzel a belek belső felszíne kirajzolódik és a falavastagságuk is jobban vizsgálható, másrészt intravénásan is adunk kontrasztanyagot amivel a többi hasi szerv (máj, lép, vesék stb.) és az erek, bélfal viselkedése vizsgálható. Speciális vizsgálat a a CT-enterographia, amit orron keresztül levezetett szondán át beadott kontrasztanyaggal végeznek, ezzel a vékonybelek célzott kontrasztanyagos feltöltéses vizsgálata történhet.

Javaslom, hogy először gasztroenterológussal konzultáljon a panaszairól és vele együtt döntsenek a műszeres, eszközös kivizsgálás menetéről.

Kérdés: 2011. március 25., 20:11; Megválaszolva: 2011. március 29., 19:04
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
hasi CT lelet értékelése
Tisztelt Doktor Úr! A következő lelettel kapcsolatban kérem szíves értelmezését: Anamnesis: 2016.12.21. hasi CT: diverticulosis sigmae er...
Teljes has és medence CT
A sigmán számos divertikulum ábrázolódott. A sigma középső harmadában egyenetlen excentrikus fali megvastagodás látható, a környező zsírszövet...
CT lelet értelmezése
A rectum kontrasztanyaggal inhomogenen, foltosan telítődik, a colonoscopias vizsgálattal jelzett magasságban a lumenben egy 23x13 mm-es, kontrasztanyagot...
Hhasi CT, vagy enterochlysis
Tisztelt Doktor Út/Nő! Gasztroenterológusom előjegyzett hasi CT vizsgálatra gyomortáji, ill. köldök feletti fájdalmak miatt. Gyomortükrözéssel...
CT vizsgálat
Tisztelt Doktornő! ismételten volt hasi CT vizsgálatom az előzőekben már a vastagbélnél megvasdagodást írtak. Január hónapra kaptam időpontot...