IBD szteroid nélkül

Tisztelt Doktor Nő/Úr! Egy hónappal ezelőtt IBD-t diagnosztizáltak nálam colonoscopiát követően. Az eredmény a transversum 20cm-es szakaszán említi c.ulcerosa remissziós képét, a többi terület ép. A biopszia szövettani eredménye ezt megerősíti, Crohn-betegségre emlékezető jeleket említ (intenzív lymphoid reakció) , melynek további ismérvei nincsenek a bioptátumban. Ami számomra egy picit rémisztő az az"igen minimális enyhe dysplasia". A kérdésem az, hogy "érdemes-e " aggódnom amiatt, hogy ez később feltétlenül rosszindulatú elváltozást vezet, illetve mennyire teszek kárt azzal, hogy a fél évre javasolt Budenofalk helyett önszántamból először életmód változtatással próbálkozom? Tüneteim 3 éve nagyon enyhék, és kicsit fiatalnak érzem magam, hosszútávú tervekkel a "dysplasia" szóhoz.. Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza Crohn témában

A minimális, enyhe dysplasi semmikép nem jelent egyet a biztos tumorkialakulással. Egy tartósabb gyulladásos sejtújdonképződés már eredményezhet ilyen dysplasiát, mely a gyulladás megszűnte után nem észlelhető. Ha panaszmentes, véleményem szerint nem tesz kárt a gyógyszer elhagyásával, javaslom a pre- és probiotikumok kúraszerű használatát (pl. Progastro825) .

Kérdés: 2011. március 09., 00:07; Megválaszolva: 2011. március 09., 16:47
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Crohn, vérzés megszüntetése
Tisztelt Doktor Nő/Úr! 2018 nyarán diagnosztizáltak nálam crohn betegséget. Véres széklet és hasi fájdalom voltak a tünetek. Azóta szedem a...
Crohn-betegség
Tisztelt Doktor Úr! Egy hónappal ezelőtt Crohn betegséget diagnosztizáltak nálam. Jelenleg enyhék a tüneteim, néha fájdalmat érzek a hasam bal...
mitöl van
Jo napot! 3hete gyomor görcsöm van, és felvagyok puffadva, az etvagyam csökkent, ezenkivül nincs mas panaszom.De ezek a görcsök pár masodpercesek, de...