Aranyérrel a végbélrák kialakulhat?

Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Több éve szenvedek aranyértől. Néha teljesen problémamentes, néha viszont gondot tud okozni. Sajnos most megint ebbe az utóbbi stádiumba kerültem, s elhatároztam, hogy levelet írok a kérdéseimmel, amik ilyenkor foglalkoztatnak. Belső aranyérről van szó (bár ezer évben egyszer ki is szokott jönni) . Kb. 15 évvel ezelőtt már volt részem egy beavatkozásban, mikoris szorítógyűrűt "lőttek" a tövükre (kettőre) , hogy az majd leszárítja. Nos, az biztos, hogy akkor 1-1, 5hétig rengeteget kínlódtam, hiszen eszméletlen kényelmetlen dolog volt. Nem tudom, hogy ugyanazok e vagy mások jelentek meg, de tény, hogy már sok éve újra itt vannak ezek a hívatlan vendégek. Igazából maga az aranyér nem jelent problémát, fájdalmat a részemre, hanem székletürítéskor kellemetlen. Nem nagy fájdalom, ezzel simán leélném az életem, de egy kicsit tartok a következményektől. Ugyanis ha olyan "időszaka van", akkor vérzik. Most pl. már kb. egy hónapja minden székeléskor. Totál egészségesen élek, sok rostot fogyasztok, napi 3-4 liter víz mindig lecsúszik. Nem is szokott székrekedésem lenni sohasem, napi, vagy akár napi többszöri székletürítésem van. Tehát nem az egészségtelen életmód a kiváltó ok, bár a sportolás (testépítés szigorúan naturál keretek között - no steroid) rásegíthet a problémára. A kérdésem az lenne, hogy egyrészt okozhat e később problémát, komoly betegséget a részemre a rendszeres aranyér vérzés? Gondolok itt arra, hogy pl. fekélyesedés, esetleg végbélrák kialakulhat e miatta? Másrészt mit tudok ellene tenni? A tüneti kezelésre a Sperti kenőcsöt használom, ami többé-kevésbé működik, de én az okot szeretném megszüntetni. A különböző fórumokon a lézeres aranyérműtétről hallottam már hideget és meleget is, szintúgy a gyűrűzéses alkalmazásról. Illetve tudom, létezik sebészi-műtéti beavatkozás is. Bizonytalanságomban egy igazi szakértő véleményére lenék kíváncsi, ezért fordultam önökhöz. Válaszukat előre is mély hálával köszönöm! S.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bánfalvy Péter válasza aranyér témában

Kedves S.!

Leírása alapján valószínűsíthető, hogy valóban a belső aranyér okozza panaszát.

Javaslom, ha a vérzés rendszeres, vizsgáltassa meg magát. Nem a végbélrák esetleges fennállása miatt mondom inkább, hanem mert még valószínüleg műtét nélkül rendbe tehető, a későbbiekben viszont csak nagyobb beavatkozással, fájdalommal.

Attól óva inteném, hogy lézerrel tetesse rendbe a fenekét, nagyon sokan maradandóan károsodtak már e miatt, egyébként más eljárások nem jelentenek gondot. Én ha lehet, minimális kellemetlensége miatt a gyűrűzést javaslom (már én is több kezelésen túl vagyok) , de a durvább esetekben ez már nem alkalmazható.

Kérdés: 2011. március 03., 17:15; Megválaszolva: 2011. március 15., 09:26
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Belgyógyászati kérdés
Van aggódni valóm?
Aranyér, puffadás, szélgörcs
Kis csomó a végbélben
Véres széklet az aranyér miatt...