Felszívódási zavar

Tisztelt Doktor Úr! Sajnos idén január 1. óta húzódó emésztési problémáim vannak, vagyis erős puffadással majd sárgás folyékony széklettel, és jobb borda ív alatti gyenge tompa érzettel kezdődött hirtelen, ami másfél hétig tartott majd a diéta hatására 1-1, 5 hétig teljesen tünet mentes lettem a székletem is normalizálódott. Közben kezdtem elhagyni a diétát és szinte egyből kezdődött minden tünet előröl. (A diéta közben rájöttem h. a lisztes dolgoktól puffadok, így lisztérzékenységre gyanakodtam.) Azóta folyamatos diétán vagyok de a hasi diszkomfort érzetem hullámzóan de megmaradt, a székletem azóta puha, általában közép barna néha sárgás de nem mindig. Természetesen voltam háziorvosnál aki epe problémára gyanakodott, a vérképem normális, a hasi uh. eredményem teljesen negatív, majd a második uh.-on is minden negatív volt kivéve a májamban találtak egy 24mm hosszú ovális haemangiomát. Közben voltam gyomor tükrözésen ahol nem találtak koros elváltozást, vettek mintát a patkóbélből aminek másfél hét múlva lesz csak eredménye. A hasmenések és a diéta következtében közel 7 kg-ot fogytam idáig de úgy vettem észre ha eszek eleget akkor most szinten tudom magam tartani. (most 70kg vagyok / 176cm / 43éves / ffi. vagyok) A gasztroenterológus véleménye dysplasia. A jobb borda ív alatti pontszerű (pár cm-es terület) tompa érzés (nem fájdalom) most szinte teljesen megszűnt viszont helyette egy felhasi puffadás vagy nyomás érzés középtől jobb irányba az meg maradt, ez folyamatosan van jelen, és főleg ülés és a has összenyomódásakor kellemetlen. (a családomban nem volt máj betegség sem daganatos betegség, soha nem dohányoztam, nagyon ritkán alkalom szerűen iszok csak zömében vörösbort, bár a decemberi hónapban kb.: 5-6 pálinkát is megittam.) -Mivel a háziorvosom nem tudott mondani semmi konkrétat a gasztro.orvos pedig nem volt közlékeny kérdezni nem igazán lehetett tőle ezért szeretném megkérdezni hogy milyen betegségeknek lehetnek ilyen tünetei, vagy csak további vizsgálatokkal lehet ezt megálapítani? -A puha és közepes barna színű széklet lehet a lisztmentes diéta hatása? -Az hogy kissé sárgás a székletem (néha csak a papír) ez mitől lehet? -A tüneteim a májban lévő haemangiomával lehet-e összefüggésben, és kell-e ezzel foglalkozni? -Az eredményeim kb 1, 5 hét múlva lesznek meg ha a tüneteim nem múlnak forduljak-e orvoshoz? Remélem elég információt tudtam adni, előre is köszönöm a válaszait. Smiciati

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza emésztőszervi panasz témában

A diéta hatására változhat a széklet konzisztenciája, így ez lehet a diéta eredménye. A sárga és a barba széklet is normális, mert a széklet színét az étel illetve a vele elkeveredő epe adja (ez utóbbi sárgászöld) . A panaszok a haemangiomával egészen biztosan nincsenek összefüggésben. Panaszai hátterében állhat lezajlott gyomor-bélhurut, mely bélflóra károsodást esetleg irritábilis bél szindrómát okozott. Javaslom, egyen gyakran, egyszerre keveset, óvatosan bővítse a diétát, és fogyasszon kúraszerűen pre- és probiotikus készítményeket (Progastro825 vagy Protexin) .

Kérdés: 2011. február 18., 22:52; Megválaszolva: 2011. február 21., 15:41
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Epevezeték
Mi okozhatja a reggeli híg székletet?
Fájdalom a jobb felhasban
Savcsökkentő szedése