Gyomorproblémák

Tisztelt Doktor Úr, Én egy gyomorproblémával küzdök. Először is leírnám az előzményeket. Korábban is folyamatosan voltak gyomorpanaszaim, sokszor előfordult, hogy a székletem hígabb volt a kelleténél, volt hogy folyékony, illetve sok volt a bélgáz. 2-3 havonta egyszer-kétszer előfordult, hogy este alvás közben feljött a gyomorsavam, de azt egy pohár vízzel kezeltem, és utána semmi bajom nem volt. Az utóbbi kb. 2 hónapban azt vettem észre, hogy naponta többször megyek nagywc-re, melyek főként a főétkezések után jöttek rám, de ennek különösen nem tulajdonítottam nagyobb jelentőséget. Aztán 2 héttel ezelőtt csütörtökön (junius 12-én) valami oknál fogva elkezdtem csuklani. Hosszabb ideig tartott, de elmúlt. Másnap viszont már egész nap, és azóta is (másfél hete) folyamatosan csuklok. Nem tudom nagyon mi történhetett velem, illetve a gyomrommal. Elmentem gyomortükrözésre (2 percig tartott, és furcsálltam a gyors diagnózist) , ahol megállapították, hogy a gyomorból a nyelőcsőbe áramló gyomorsav gyulladást okozott, illetve a reflux betegséget, felírtak ULCOGANT 250 ml szuszpenziót és 2 hónapos Pariet 20mg filmtablettát. Elvileg a torokirritáció okozza a folyamatos csuklásomat, bár én mást érzek. Ha eszek, étkezés közben nem érzem annyira telítve magma, de kb. 2 perc múlva elindul visszafelé egy nyomás, és érzem, hogy a gyomorszájamat nyomja belülről valami (ez egy idő után gyomorsav felpumpálást, illetve néha hányingert okoz, illetve pillanatnyi fulladásérzetet) . Én szerintem ez az irritáció, illetve nyomás okozza az állandó csuklásomat. Előfordulhat, hogy a diagnózis téves, és nincs semmi gond a gyomorsav mennyiséggel, hanem a bélrendszer nem engedi át a megfelelő mennyiségű anyagot... ezt csak azért írom le, mert mintha az utóbbi pár napban kevesebb lenne a székletem. Előfordulhat, hogy valamilyen oknál fogva felgyorsult korábban az anyagcserém, ami okozta a sok székletet, és így nem vettem észre a több gyomorsavat, de most, hogy már nem megyek annyit nagywc-re, a szervezetem nem tud mit kezdeni a többlettel? Lehet, hogy a bélrendszerben kell keresni a problémámat, nem a gyomorban? Előre is nagyon köszönöm válaszát. Üdvözlettel, Arnold

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza gyomorfájdalom témában

Kedves Arnold!

Kérdésének első részében leírt tünetek (étkezés utáni gyakoribb, esetleg híg székürítés) ha nem túl gyakori, normális is lehet (létezik egy reflex, mely fokozott vastagbélmozgást okoz, ha étel kerül a gyomorba) , illetve irritábilis bél szindróma tünete lehet (nem szervi megbetegedés, a bél beidegzés zavara, illetve fokozott érzékenysége) .

A csuklásról fontos lenne tudnunk, hogy jelenleg is fennáll-e. Mert ha igen, mindenképp további vizsgálatokat igényel, riasztó tünetnek számít. A csuklás oka lehet perifériás (nyelőcső, gyomor, rekeszizom, közép és külsőfül bántalom) , illetve centralis (idegrendszeri eltérés) . A tartós csuklás mindenképp további kivizsgálást igényel (hasi UH, labor, ideggyógyászati vizsgálat) . A gyomortükrözés szerencsés esetben 2 percig tart, ennyi idő elegendő a nyelőcső, gyomor, nyombél áttekintéséhez. A jelenlegi panasz inkább gyomorürülési zavarra, motilitási problémára utal, vagyis a gyomor ürülése meglassult, esetleg a nyelőcső-gyomor közötti záróizom renyhe (ez okozza a reflux-betegséget) . Ez esetben gyomor-bél motilitást elősegítő készítmények javasoltak (Domperidon EP 3x10mg) illetve a gyakori, rendszeres kis étkezés. A felhasi panaszoknak a kisebb székletmennyiséggel nincs kapcsolata.

Üdvözlettel: Dr. Plósz János gastroenterológus

Kérdés: 2008. június 24., 15:27; Megválaszolva: 2008. június 24., 15:27
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Emelkedett májértékek
Véres nyák
Mi lehet a baj
További vizsgálatok