Laktóz intolerancia

Kedves Doktor Úr/Nő! A problémám a következő: kb. fél éve kislányom erős hasi fájdalomra panaszkodott evés közben, az első pár falat lenyelése után. Hol jobban, hol kevésbé fájlalta, a gyerekorvosunk elküldött minket laborvizsgálatokra /vér, vizelet, széklet/ amik semmit nem mutattak ki. Ekkor küldött a gasztroenterológiára, ahol január közepére kaptunk időpontot. Ott elmondtuk a problémánkat, ahol azt mondta a doktor úr, hogy a savval van probléma ez egészen biztos, szedjünk Quamatelt 2 hétig napi 1x, hogy megtudjuk lesz-e eredménye. Adott beutalót H2 kilégzéses vizsgálatra, persze február közepére volt időpont, de ez simán belefér, hiszen a gasztróra március 9.-ére kaptuk a következő időpontot. Elmentünk a kilégzéses vizsgálatra, ahol a következő eredmény született fél órás mérések után (csak a számokat írom, mert nem tudom elolvasni a mértékegységet): 16, 17, 9, 9, 14, 29, 34. Ott megkérdeztem a hölgytől aki a vizsgálatot végezte, hogy mit jelent ez, annyit mondott, hogy nem emészti meg rendesen a tejcukrot. Természetesen felhívtam a gyerekorvosom is, aki azt mondta hogy laktóz érzékeny. Mivel csak egy hónap múlva kell menjünk a gasztroenterológiára, így szeretném megtudni, hogy ezek az értékek mit jelentenek pontosan? Valóban laktóz érzékeny a lányom? Mit kell most tennünk? Ebből kigyógyulhat? Olvastam fórumokat, ahol azt írják ez tartós betegségnek számít, erről kell igazolást kérni és jár utána emelt családi pótlék és Gyes 10 koráig. Igaz ez? Olvastam az is hogy van egy Lactase nevű tabletta, amivel fogyaszthat tejtermékeket. Ha enélkül fogyasztja akkor lehet ebből valami problémája (leszámítva a hasfájást)? Tudom hogy márciusban majd részletesen tájékoztatnak mindenről a gasztroenterológián, de az még egy hónap és tudni szeretném hogy mit és hogyan fogyaszthat addig is hogy ne legyen baj belőle. Elnézést a sok kérdésért, de nagyon kezdő vagyok még ebben a témában. Várom segítő válaszát! Köszönettel:

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza Laktóz intolerancia témában

Kedves kérdező!

Minden labor más és más referencia-értékeket használ, így a számsor alapján nem tudom Önnek megmondani, hogy van-e laktóz-érzékenysége a gyereknek vagy nincs. A laktóz-intolerancia lehet elsődleges (ez elsősorban felnőttkorra jellemző, alacsony tejfogyasztás mellett fokozatosan csökken a laktóz bontásához szükséges enzim aktivitása) valamint másodlagos (egyéb betegség okozta vékonybél-károsodáshoz társuló) . Ez utóbbi a kiváltó betegség gyógyulásával megszűnik, míg az elsődleges forma általában végleges marad. Aki laktóz intoleranciában szenved, nem fogyaszthatja a következőket: tej, tejföl, tejpor, túró, vaj, tejjel, tejporral készült margarin és tejszín tartalmú ételek, lágy sajtok és tejsavó alapanyagú termékek. Azonban a laktózmentes tej, a kemény sajtok (ementáli, parmezán, cheddar, gouda) , valamint a penészes sajtokat (camember, brie, gorgonzola) és a kefírek nem okoznak problémát. Felnőtt korban a laktóz intolerancia adókedvezményre jogosít, az ide vonatkozó gyermekkori szabályozást sajnos nem ismerem. A panaszok miatt érdemes még a lisztérzékenység gyanúját is felvetni (egy vérvétel megerősítheti vagy elvetheti ezt a diagnózist) .

Kérdés: 2011. február 11., 15:41; Megválaszolva: 2011. február 14., 20:40
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
18 Lipáz ertèk
Meddig tartson a probiotikum kúra?
Merckformin XR
Szputnyik vakcinával oltakozás
Cöliákia covid oltás