Alkohol májkárosító hatása

Tisztelt Doktor Úr/Nő! 18 éves fiú vagyok. Az a helyzet, hogy 15 éves korom óta, tehát már kb 3 éve minden egyes szombaton ittam alkoholt (a 3 év alatt kb 10 hétvégét hagytam ki) méghozzá vodkát (kb 38%-os alkoholtartalmú) 3 dl mennyiséget a buli folyamán. Ezt csináltam 3 évig folyamatosan. Az elmúlt 1 évben volt néha-néha, hogy pénteken és szombaton is megittam 3 és fél dl vodkát. Tehát csak egy héten egyszer ittam, néha kétszer, de többször SOHA. Mostanában van h kimarad 1-1 hétvége, mivel párkapcsoaltban élek. Arra lennék kíváncsi, h ez mennyire roncsolhatta a májamat, és milyen állapotban lehet most. Nem szokott fájni meg semmi ilyen tünetem nincs. Kerestem ezzel kapcsolatban neten dolgokat, de midnenhol csak arról írtak, h napi 40g az káros nagyon, olyanról nem írtak sehol, h a heti egyszeri alkohol fogyasztás mennyire károsítja a májat illetve a gyomrot. Hová kell elmennem megnézetni és hasonló dolgok. Válaszát és tanácsait előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza alkoholfogyasztás témában

Tisztelt Kérdező!

Először is, nyugodjon meg, a májsejtek hihetetlenül nagy regenerációs kapacitással rendelkeznek. Azért nem talált pontos, grammra mért adatokat, mert mindenkinél az egyéni tűrőképesség, illetve az öröklött alkoholbontó enzimrendszerek milyensége határozza meg, hogy milyen alkoholmennyiség okoz már maradandó károsodást. Csak annyit tudunk biztosan állítani, hogy a nők, a fiatalok és az idősek, a nem megfelelő tápláltsági állapotúak, más májkárosító szerrel érintkezők (munkahelyi ártalom, permetezés) sokkal kisebb alkoholbevitel mellett májkárosodást szenvedhetnek. Kórházi tapasztalatok alapján májzsugorodáshoz (vissza nem fordítható, maradandó májbetegség) több évig tartó, folyamatos, napi rendszerességű, nagy mennyiségű alkoholbevitel szükséges.

Ha meg akarja vizsgálatatni a máj állapotát, egy általános laborvizsgálat (májenzimek) és egy hasi UH vizsgálat javasolt.

Tisztelettel: Dr. Plósz János gastroenterológus

Kérdés: 2008. június 24., 09:27; Megválaszolva: 2008. június 24., 09:27
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Emelkedett májértékek
Véres nyák
Mi lehet a baj
További vizsgálatok
Pfizer vakcina akut gyomorhurutra...