Megnagyobbodott mesenterialis nyirokcsomók

Tisztelt Plósz János Doktor Úr! Köszönöm megtisztelő gyors válaszát. Ezek szerint a nyirokcsomók miatti aggodalmam nem hiábavaló… Sajnos a helyi főorvos úrral csak januárban tudunk konzultálni és az adjunktusnő nem adott kielégítő választ kérdéseimre a CT lelettel kapcsolatban. Annyit mondott, hogy ez sem alá nem támasztja, sem ellent nem mond annak, hogy a gyereknek van –e Chron betegsége. Szedje a Salofalkot és 2 hónap múlva kér egy UH-ot és egy vérvizsgálatot és ennyivel lezárta a dolgot. Engem nem igazán hagy nyugodni a nyirokcsomó és nem vagyok pesszimista, de ha nagyobb baj van jobb időben észlelni és tenni ellene, mint várni, hogy majd az idő előhozza a problémákat. Itt nem javasolták a tükrözést, mert a terminális ileum fala látszott UH-on vastagabbnak, de a CT már ezt sem támasztotta alá és azt mondták, hogy a vékonybelet nem szokták tükrözni… Én nyugodtabb lennék egy szövetminta vétel után, mert talán megnyugtatóbb eredményt kapnánk, a megnagyobbodott nyirokcsomók eredetét illetően. Vér és széklet bakteorológia negatív volt, kivéve egy parazitát, ami állítólag 2 hét alatt elpusztul. (CRYPTOSPORIDIUM AG ELISA-pozitív lett) Kérem erősítsen meg, hogy a tükrözéssel és szövetmintával pontosabb diagnózis kapható vagy adjon tanácsot, merre hová, kihez forduljak? Sajnos a fiamnak novemberben diagnosztizált Chron betegsége mellé társult egy pszichés betegség is, ami egy hyperventillációs rosszulléttel kezdődött ez év márciusában – nem tudtuk honnan ered és mi okozza. Akkor kórházba került és epilepsziára kezdte el a neurológus kezelni 2*300 mg Orfiril retard kapszulával. Gondolom a máj eltérése is ennek eredménye lehet. Augusztusra sikerült a Bethesda Epilepszia centrum segítségével elhagyni a gyógyszert, ahol diagnosztizálták, hogy nem epilepsziás a fiam. Korábban is voltak hasfájás, hányinger, hasmenéses panaszok, azt gondoltuk „kétoldali iskolaundora van” de egyre komolyabb rosszullétei voltak. Már iskolát is váltottunk, mert azt mondták pszichésen az iskola van ilyen hatással a gyerekre. Októbertől pszichiáter kezeli aki azt mondta valószínű teljesítmény kényszer okozta szorongása van, 3*1/2 Atarax-ot szed. Sajnos iskolába nem tud járni, mert fulladásos mellkasi szúrással járó rosszullétek jönnek rá. Zsibbadás, fejfájás stb. Mivel a hasi panaszok társulnak a pszichés szorongásos panaszokhoz, valószínű komplexen kellene kezelni őt. Nem tudom a kettő függ –e egymástól? Ezt tudattam az orvosokkal, rákérdeztem, de nem kaptam választ, hogy függhet-e a bélgyulladás a szorongásos panaszoktól. Az orvos szerint a Chron betegség eredete ismeretlen…. A pszichiáter viszont pont az ellenkezőjét mondja, hogy a szorongás okozhat hasi panaszokat és egyáltalán nem biztos, hogy ez Chron betegség… Most akkor kinek higgyek? Sokat kutattam én is a neten és aggódom a fiam miatt, hogy 17 évesen végül is nem tudom mi baja van, nem tud iskolába járni, magántanulói státuszban van, és 13 mm-es mesenterialis nyirokcsomókkal csak annyit mondanak, hogy 2 hónap múlva majd menjünk vissza….. Kérem erősítsen meg, hogy a tükrözéssel és szövetmintával pontosabb diagnózis kapható vagy adjon tanácsot, merre hová, kihez forduljak? Várom mielőbbi válaszát (lElnézést kérek, lehet többször átment az üzenet, de nekem azt jelezte, hgoy a mellékletet nem tudja elfogadni)

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza Crohn témában

A vastagbél-vizsgálat során a terminális ileum általában megtekinthető, mintavétel kivitelezhető. A Crohn-betegség az esetek 40%-ban itt okoz nyálkahártya-eltérést. Ha tényleg Crohn-betegségről van szó, és ez vagy a terminális ileumban vagy a vastagbélben okoz gyulladást, akkor a colonoscopia diagnosztikus. A Crohn-betegség oka jelenleg tényleg ismeretlen, azonban az, hogy stressz illetve a szorongás rontja az állapotot, általánosan elfogadott.

Kérdés: 2010. december 28., 22:47; Megválaszolva: 2010. december 29., 14:23
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
CT kolonoszkópia lelet -további...
Hasmenés, alhasi fájdalom negatív...
Tojás alergia
CT eredmény
Gyomorhurut