Kérdés nőgyógyász szakértőhöz

Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem arra vonatkozik, hogy nemrégiben egy más jellegű kivizsgálás során egy hasi ultrahangon véletlenül epeköveket találtak nálam. A diagnózis szerint számos kis méretű, 2-3 milliméteres epekő található az epehólyagban. Feltehetően az előző terhességem során alakult ki (2, 5 éve szültem), mivel az előtt is voltam ultrahangon, és akkor még nem voltak meg. A háziorvos a sebészeti szakrendelőbe irányított, ahol azonnal a műtétet javasolták. Az epekövek azonban nálam semmilyen tünetet nem okoznak, nem fájnak, nincs gondom az emésztésemmel. Az ok, amiért én azonban a műtétre most nem szívesen vállalkoznék az, hogy mi éppen most szeretnénk megpróbálkozni egy második terhességgel (33 éves vagyok, nem akarnánk már sokáig várni a második gyerekkel). A sebész viszont azt mondta, hogy ha laparoszkópiás úton nem sikerült a köveket eltávolítani, és mégis vágni kell (ez persze csak út közben derül ki), akkor egy ilyen műtét után a terhesség sokáig nem vállalható a seb jellege miatt. Ráadásul több helyen is olvastam, hogy a teljesen tünetmentes köveket egyébként sem kell bántani. Ön szerint ezek a tünetmentes kövek gondot okoznának-e a következő terhesség során, vállalható-e így a terhesség, vagy feltétlenül el kell-e távolítani? Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Boros Miklós válasza a epekő témában

Kedves Kérdező! Szakmailag bölcsebb lenne az epekőműtét utáni teherbeesés.Terhesség alatt hormonhatásra a kövek "megmozdulhatnak".Kisebb rizikó a műtét után gyorsabb teherbeesés, mint egy epekövekkel terhelt terhesség.

Kérdés: 2010. augusztus 25., 17:16; Megválaszolva: 2010. augusztus 27., 09:58
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Mi okozhatja a hasmenést?
Tisztelt Doktor Úr! 22 éves fiú vagyok, 4 éve refluxos. 1 hónapja urológiai problémám (feltehetőleg gyulladás) jött elő, mire elkezdtem szedni 2...
Furcsa dolog a székleten
Laboreredmény
Tisztelt Doktornő, Évente elvégzett kontroll laborvizsgálat eredményén a éhgyomori cukor, lipáz, koleszterin, valamint neutrofil és limfocita...
Colitis ulcerosa
Tisztelt Doktor Ur! 31 eves ferfi vagyok, kb 6 ev diagnosztizalt colitis (proctitis) ulcerosaval. 2 vastagbeltultukrozes tortent ez ido alatt, a legutobbi...