• A laktóz intolerancia vitaminokkal való gyógyítása csak szerintem abszurd?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! Kényes problémával fordulnék Önhöz! 21 éves fiatalember vagyok, és van egy 17 éves laktóz intoleranciában szenvedő barátnőm. A betegség kiskora óta jelen van, és gyerekkorában szinte semmi tejeset nem ehetett, már egy szelet kenyértől ment a hasa. Azóta a helyzet sokat javult, mára már bizonyos mennyiségű pudingot, vagy nagyobb tejtartalmú dolgokat mértékkel, de fogyaszthat következmények nélkül. A probléma, amiért mégis írok Önnek, az, hogy valamikor évekkel ezelőtt elkezdték a lánnyal szedetni a Dr. Lenkei alap vitamin csomagot, és körülbelül ekkor tájt következett be a fentebb leírt változás – véleményem szerint puszta véletlenségből. Azóta rendszeresen szedik a több ezer forintba kerülő csomagot, s nekem egyre gyanúsabb lett ez az egész. Végül arra kértem barátnőmet, hogy titokban hagyja abba a csomag szedését, hogy megnézzük, valóban emiatt nem megy-e a hasa. Lassan 3 hét telt el, és nem megy gyakrabban vécére, mint eddig. Persze most is fennáll a példa, miszerint ha túl sok tejeset étkezik, akkor előjönnek a tünetek (hasmenés, vércukra leesik), de ezek előfordultak igen nagy gyakorisággal annak ellenére is, mikor még tömte magába a vitamincsomagot. A szülei sajnos vakon hisznek a Lenkei csomagban, és minden hónapban rááldozzák a több ezer forintot, próbáltam már őket meggyőzni, de nem sok sikerrel, pedig ismereteim szerint tudományosan sem lehet azt alátámasztani, hogy a Lenkei valakinek elmulasztotta volna laktóz intoleranciáját. És a 3 hetes kísérlet is engem igazolt. Félre értés ne essék, én is vitamin párti vagyok, de nem abban a dózisban, és nem úgy, ahogy a már említett nevű úriember ajánlja. Tudom, hogy a vitaminok fontos szerepet játszanak a szervezetben, de nem hiszem el, hogy ettől javult volna a lány állapota, és szeretnék segíteni nekik, hogy ne dobjanak ki fölöslegesen pénzt placebo hatású dolgokra, mert ez mind értelmetlenül kidobott pénz. Jelenleg még várunk egy hetet a lánnyal, aztán valószínűleg eléjük állunk, és elmondjuk, hogy 4 hete nem szedi a csomagot, és nem megy a hasa – mert azt hiszik, hogy azért megy a hasa, mert nem szedi, és ez itt a fő probléma. Önnek mi erről a véleménye? Ön szerint mivel, és hogyan lehetne meggyőzni a két szülőt? Köszönettel, Milán

        Dr. Csuth Ágnes válasza a laktóz intolerancia témában

        Kedves Milán! A tejcukor-érzékenység kezelési módja a tejtermékek fogyasztásának kerülése vagy az enzim külsőleg történő bevitele, önmagában a vitamin nem segít, bár pótlásukra szükség van.


        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. június 27., 15:35; Megválaszolva: 2010. június 29., 15:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés