• gasztroenterologiai panaszok!

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor (Nő,Úr) Lassan három éve fenállo tüneteim vannak.Hasi pufadás,hasmenlés,fejfájás,végbéltáji csipő,égő fájdalom leginkább székelés után,rossz közérzet,émelygés,hasi fájdalom,csalán kiütések a tenyeremen és a könyök hajlatban néha a nyakamon.Vastagbél tükrözést javasolt 3 éve a gasztroenterologus ami semmit nem mutatott ki.Majd nemrégiben újbol felkerestem az orvost mert a tüneteim egyre fokozodtak.Ekkor egy hidrogén kilégzési tesztet javasolt.Megis történt amikor éhgyomorra belefujtam a tesztgépbe 20-at mutatott,de utána a teszt folyadék(tejcukor)megivása után ez az eredmény nem ment feljebb. Ekkor kezdtem utána járni a neten mikor lehetséges hogy az emberi szervezet hidrogén gázt lélegezzen ki.És arra jutottam hogy más cukrok esetében is elöfordul pl: ( Beszámoltak szacharóz-, izomaltóz-, keményítő-, néha maltóz- és fruktózintoleranciáról is. Több diszacharid esetében is tudunk emésztési hiányosságról ), vagy késleltetett laktoz érzékenység esetében is.Az lenne a kérésem segitsen nekem ,hogy hol tudnék a problémámmal kapcsolatban más vizsgálatokat is végeztetni pl:olvastam vérvételből.vagy székletből,hidrogén teszt más cukrokra.Budapesten lakom és van tb kártyám.Anyagi helyzetem nem engedi meg ,hogy mgán orvoshoz forduljak.A gasztroenerologus a laktoz hidrogén vizsgálat után azt mondta majd jöjjek vissza de nem tudja mit tegyen.Nem értem miért nem készitett egy vérvizsgálatot abbol is meglehet nézni a laktoz betegséget.Már nőgyogyászatra is küldtek rákszűrő vizsgálatra de mire vissza vittem a leletet a gasztroenterologiára már új orvos volt . Ő pedig azt mondta nem rákszűrő hanem ultrahang vizsgálat kell hogy kizárjuk a nőgyogyászati problémákat. Majd ezt is elvégeztettem .Kérem segitsen hová tudnék menni. Előre is köszönöm segitségét. Tisztelettel Esemes.

        Dr. Plósz János válasza a haspuffadás témában

        Első körben, ha laktózterheléses hidrogén kilégzési teszt során nem emelkedik a kilélegzett levegő H2 tartalma, akkor a teszt negatív, tehát laktóz intolerancia nem áll fenn. Ez amúgy is könnyen kiderül, mert a panaszok laktóztartalmú ételek elfogyasztását követően jelentkeznek illetve a laktóz kerülésével a panaszok is megszűnnének. A bizonyos ételek fogyasztását követően megjelenő hasi panaszok illetve csalánkiütések ételallergia mellett szólhatnak, ez vérvétel során kimutatható (bár az eredmény sok eseteben nehezen értékelhető). Emelett javaslom a lisztérzékenység megerősítését vagy kizárását (szintén vérvétel során). Sajnos abban nem tudok Önnek segíteni, hogy Budapesten hová fordulhat, de mindenképp háziorvosa felkeresésével kell kezdenie, majd az ő rendelésével illetve továbbutalásával folytatnia.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. június 22., 10:48; Megválaszolva: 2010. június 24., 20:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés