• Bélbaj?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        2008 októberében gyomorfájdalmak és puffadás miatt gyomortükrözésen estem át. Megállapították, hogy a gyomor nyálkahártyája foltosan eryhaematosus. Lansoptolt szedtem, majd Refluxant. Márciusban híg vizes hasmenésem lett, ami azóta is tart. Minden székletfogót nagy adagban kipróbáltam, egyik sem hatásos. Ultrahang és kolonoszkópia negatív,enzimszintek normálisak. Dicetelt és Pentasa tablettát kaptam. Semmi nem változik, nyolc kilót fogytam, zúg a fülem, görcsölnek az izmaim, már a húgycsövem is begörcsöl időnként, hullik a hajam.Legutóbb Frontint írt az orvos, hogy mindez idegi alapon van.Injekcióban kapok B vitaminokat és Nutridrink tápszert tudok fogyasztani. Mit tehetek még, már enni sem merek? Válaszát köszönöm: Irgburg

        WEBBeteg szakértő válasza a híg széklet témában

        Kedves Irgburg!

        Leírása alapján jelenleg a fő panasz a vizes hasmenés és a felszívódási zavar. Ami mindenképp hiányzik a felsorolásból, az a  széklettenyésztés (baktérium, parazita, ha lehet 3x) illetve, hogy  vastagbél vizsgálat során történt-e biopsziás mintavétel.
        A krónikus vizes hasmenés oka lehet
        -hasnyálmirigy elégtelenség (nem kielégítő a tápanyagok megemésztése, így ezt a baktériumok végzik el), ez esetben hasnyálmirigy-enzimpótlás a megoldás,
        -lisztérzékenység (coeliakia), ezt vérvétel és nyombél-bioszia során lehet diagnosztizálni, és a liszt kihagyása az étrendből a megoldás
        -laktóz-intolerancia, ebben az esetben a tejtermékek bevitele okoz hasmenést
        -kollagén-colitis (ritka betegség, vastagbél-biopsia során szövettanilag lehet diagnosztizálni)
        -Whipple-kór (szintén ritka betegség, izületi panaszok, hasmenés, láz, felszívódási zavar jellemzi, nyombél és vékonybél biopsiából kórismézhető).

        Tisztelettel:  Dr. Plósz János gastroenterológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-06-10 20:33:44; Megválaszolva: 2011. július 29., 14:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés