• Diéta

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktorúr/nő! Valóban egy colitis-es betegnek jót tesz a nyersen,reszelten fogyasztott alma?Ha igen,esetleg milyen más terméket javasolna ami természetes anyagként jótékony?

        WEBBeteg szakértő válasza a colitis ulcerosa témában

        Kedves Kérdező!

        Mivel a betegség tünetei hullámzóak, több szempontot kell szem előtt tartani a táplálkozás során:

        Táplálkozási napló vezetése, gyakori kis étkezés (5-6), az alább felsorolt étrendi javaslat egyedi esetekben külön elbírálást igényel, ezért ki kell szűrni, ami az egyéni esetben panaszt okoz.

        Fehérjedús és összetett szénhidrátokban gazdag étrend, tojást, zsírszegény húst, szóját bátran lehet fogyasztani. A zsír maximum 30%-ban, az főleg telítetlen legyen. Szénhidrátok 55-60%-ban fogyaszthatóak. Bátran fogyasztható a burgonya és a rizs. Lisztből, lehetőleg teljes kiőrlésűből készült péksütemények is fogyaszthatóak. Kerülendő élelmiszerek: alkohol, koffein, szénsavas italok, tejtermékek ( a tejjel készült ételek is okozhatnak tüneteket), brokkoli, káposzta, aszalt gyümölcsök, bogyós gyümölcsök, apró magvasak, ként és szulfátot tartalmazó ételek, fűszeres ételek, olajos magvak, egyszerű cukrok, szorbitol, telített zsírok. A rostfogyasztás olyan mennyiségben történjen, ami még nem vált ki hasmenést, főleg zöldségek és gabona formájában. Bő folyadék (minimum 2,5-3 l), lehetőleg szénsavmentes víz javasolt. Hasmenéses periódusban zsírszegény étrend célravezető, mert ez provokálja a hasmenést. A székrekedéses periódusban a bélmozgást fokozó élelmiszereket kell előnyben részesíteni (szilva, dinnye, káposzta, karalábé, kelkáposzta, paradicsom, paraj, sóska), bő rost és folyadékfogyasztás javasolt.



        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-06-02 11:34:03; Megválaszolva: 2010. június 02., 11:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: