• Daganat vagy aranyér?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt doktornő/úr!

        A kérdésem a következő:

        32 éves férfi vagyok, köbö 2 évvel ezelőtt kezdődtek az aggasztónak tűnő tüneteim, enyhe fádalmak kezdődtek az alhasi részeknél, akkor még nem igazán konkrét helyen, úgy éreztem, hogy valahol a prosztata ill. a vastagbél/végbél környékén és a jobb oldalon a bordák alatt! Voltam ultrahangon, here, prosztata, alhas de negatívak lettek az eredmények! Ekkor már az emésztésem is rendetlenkedett, a széklet néha elvékonyodott, volt, hogy nyák-szerű bevonat volt rajta, néha meg normális volt! Vérzést nem tapasztaltam, legalábbis látható mennyiséget nem, és előfordul az is, hogy úgy érzem mintha wc-re kellene mennem, de aztán nincs semmi! Nagy nehezen rászántam magam és felkerestem egy proktológust, aki megnyomogatta a hasamat, és azt mondta, szerinte 95%, hogy pszihoszomatikus a dolog, merthogy nem egy konkrét helyen fáj és még szerinte túl fiatal vagyok a " komolyabb " betegségek kialakulásához! Felírt egy emésztést elősegítő gyógyszert már nem tudom, hogy mi volt az, de nem használt! Az mondjuk igaz, hogy a tünetek kezdetekor igen stresszes munkahelyem volt, ( plusz végig ülő munka) de azóta váltottam egy sokkal nyugisabbra!

        A tünetek néha rendeződnek, de aztán újra és újra előjönnek! Túl súlyos nem vagyok, az étvágyam egész tűrhető, néha mondjuk rosszullétet/hányingert tapasztalok étkezéstől függetlenül! Kb. másfél éve kicsit lefogytam, ( 5-6 kilót) de azután vissza is híztam sőt most is felszedtem 4 kilót! A testsúlyom általában stagnál! Okozhat esetleg ilyen tüneteket aranyér, vagy gyulladás, estleg túlzott alkohol fogyasztás? Vagy ha esetleg rosszindúlatú a folyamat, akkor lehetséges-e, hogy hízom? Vagy lehet, hogy a daganatnak a súlya gyarapodik?

        Válaszukat előre is köszönöm!

        Udvözlettel: B.P. A

        WEBBeteg szakértő válasza a emésztőszervi panasz témában

        Leírása alapján riasztó, tumoros megbetegedésre utaló tünete nincs. A tumoros betegek fogynak, még akkor is, ha a tumor tömege növekszik (ilyenkor még hatványozottabban látszik a betegen a lesoványodás). Jelenleg a civilizált életmód mellett igen gyakori, hogy emésztési zavar fordul elő. Ez részben a stressz, a túlzott kalóriabevitel, a nem elegendő testmozgás eredménye. Javaslom, egyen gyakran, rendszeresen, nyugodtan, de egyszerre keveset, fogyasszon probiotikumokat és motogjon rendszeresen, hetente legalább 3x, intenzíven.


        Dr. Plósz János, gasztroenterológus
        urológus Itt kérdezhet

        Dr. Mészáros Lajos

        Kérdés: 2010-03-12 13:26:25; Megválaszolva: 2010. március 12., 13:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: