• GPT és GGT

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdvözlöm. Egy olyan kérdéssel fordulnék önhöz, hogy mi okozhatja azt, hogy magas a GPT és GGT értékem? 19éves vagyok, a korosztályomban a GGT szint normál értéke 11, 00-50, 00 ennek ellenére az én értékem 58. A GPT szint pedig a normál 10, 00-50, 00 helyett 91. Arra lennék kíváncsi, hogy ezt mi okozhatja, komoly-e a dolog, és mi a teendő annak érdekében hogy a jövőben javuljon ez az érték?

        WEBBeteg szakértő válasza a májenzim témában

        A GGT-érték minimális emelkedése önállóan nem lenne aggasztó, de társulva a GPT-értékkel, enyhe fokú májkárosodásra utalhat. Ennek oka vírusfertőzés, gyógyszerek, egyéb májkáérosító anyagok fogyasztása lehet. Első körben javaslom, végeztessen vírusszerológiai vizsgálatot, kerüljön minden májkárosító tényezőt (alkohol, gyógyszerek, oldószerek). Ezt követően 1-2 hónap múlva érdemes a májfunkciós értékeket kontrollálni. Ha ismét magasak lennének, keresse fel a területileg illetékes hepatológiai szakrendelést.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2010-03-12 13:29:42; Megválaszolva: 2010. március 12., 13:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Dr Úr. Nem régiben voltam vékonybél vizsgálaton maszek alapon, régebb óta fent álló alhasi (bélek környékéről eredőnek érzett) panaszaim miatt. Volt vastagbél tükrözés negativ, hasi ultrahang negativ, labor negativ...