Hirdetés
      • IBS betegség? Mit tehetnék?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Naponta többször (2-5 alkalommal) van székletem. Olykor híg, kellemetlen. Gyakran étkezés után fél-egy órán belül jelentkezik. Tív éve diagnosztizáltak nálam IBS betegséget.  Már nem emlékszem, akkor mivel gyógyítottak, évek óta tünetmentes voltam. Lehet, hogy kiújult? Három hónapja létszámleépítés vagy nyugdíjazás alternatívák között őrlődtem, mára megoldódott a dolog. Lehet mégis ez az ok? Mert a tünetek nem múlnak. Mit tehetnék? Háziorvosom szerint 3- 4 széklet egy nap nem kóros, de nekem nagyon kellemetlen. (Pl. kirándulás, utazás stb.)

        Köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a irritábilis bél szindróma témában

        A napi 3-szori székürítés még normális, de az ennél gyakoribb már kórosnak számít. A pszichés megterhelés előhozhatja az IBS-t, illetve ronthatja a tüneteket, de a stressz megszűntével a panaszoknak is javulniuk kell. Leírása alapján 10 év telt el illetve nyugdíj előtti életkorról ír. Emiatt én mindenképp részletes gastroenterológiai kivizsgálást javasolnék (hasi UH, labor, vastagbéltükrözés), az esetleges rosszindulatú folyamatok kizárása végett. Ha a vizsgálatok negatívak, akkor jöhet szóba az IBS terápiája (Dicetel, probiotikumok).


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Fáklya Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-03-07 19:27:26; Megválaszolva: 2010. március 07., 19:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: