• Gyomorbetegség?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!

        23 éves vagyok, és az a problémám, hogy felváltva van székrekedésem és hasmenésem, bár mostanában az utóbbi a gyakori, főként meleg étel fogyasztásakor. Az étkezés befejeztével egyből rohannom kell a mosdóba, tehát még idő sincs arra, hogy leérjen a táplálék...

        A hideg ételnél is vannak ilyen problémáim, de ott azért van idő némi felszívódásra is.

        Voltak olyan ételek régebben, amik székrekedést okoztak (pl. puffasztott búza, rizs), de most azok is inkább az ellenkezőjét váltják ki.

        Túlsúlyos vagyok, pár évvel ezelőtt két hónap alatt 30 kilót fogytam, gondolom ez sem tett túl jót a gyomromnak?!

        Jelenleg is fogyókúrázom (napi 1szeri evés délelőtt-főként zöldség, csirkemell), sok mozgás.

        A súlyom tehát magától nem csökken a sok hasmenés ellenére sem.

        Ha egy nap evés kimarad, és a következő nap eszem valamit, akkor is egyből hasmenésem lesz.

        Bocsánat, hogy ilyen össze-vissza írok, de elég nehéz megfogalmaznom a dolgokat. Próbáltam kezdetben odafigyelni arra, hogy vannak-e olyan ételek amik kiválthatják a dolgot, de az a baj, hogy van ami az egyik nap jó, másik nap viszont ugyanaz a dolog már hasmenést okoz.

        Nem tudom, hogy kell-e ezzel orvoshoz fordulnom, ha igen, akkor milyen szakterületen? Milyen vizsgálatokra számíthatok?

        Köszönöm Szépen előre is a válaszukat!

        Tisztelettel

        Kitti

         

        WEBBeteg szakértő válasza a hasmenés témában

        Leírása alapján irritábilis bél szindrómája lehet. Ezt azt jelenti, hogy szervi megbetegedést kimutatni általában nem tudunk, a panaszokat a gyomor-bél beidegzés zavara, illetve a motilitás megváltopzása okozhatja. Az Ön esetében a véleményem szerint a diéta mellett a szervezet "elszokott" a jelentősebb mennyiségű ételbeviteltől, így már egy kicsit is jelentősebb bevitel erős bélmozgásokat indukál (természetes reflex, hogy a gyomor telődése vastagbélmozgásokat indukál). Javaslom, bontsa az egy étkezést két részre (időben és mennyiségileg is), midig lassan, nyugodtan egyen, egy-egy alkalommal keveset, fogyaszon bőven folyadékot, rostot, használjon probiotikumokat. Ha riasztó tünet (vérzés, fogyás, éjszakai nyugalmat megzavaró panasz) jelentkezne, akkor keresse fel az illetékes gastroenterológiai szakrendelést.


        Dr. Plósz János, gasztroenterológus
        urológus Itt kérdezhet

        Dr. Mészáros Lajos

        Kérdés: 2010-02-22 12:54:35; Megválaszolva: 2010. február 22., 12:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben: