Hirdetés
      • Hasmenés, fájdalmas hascsikarás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Tavaly januárban kezdődtek az emésztési problémáim. Egy nap maximum háromszor kellett mennem wc-re, de némely alkalommal olyan hasmenésem volt, mint amikor a csapot megnyitjuk, és folyik belőle a víz. Mindezek ellenére max 1-2 kg fogyás volt. Salmonella, féregpete, protozoon stb. székletleoltás már történt, negatív. Április tájékán felmerült a gyanú a lisztérzékenységre az akkori leleteim: a-Gliadin IgA 12, 4 U/ml, valamint a-tTg IgA U/ml, az enodmysium IgA IF negatív. A belgyógyász szerint lisztérzékenység határán (? ) vagyok, de a háziorvos szerint nem lisztérzékenység, ezért nem diétáztam, s el is múltak a tünetek. Hónapokig minden rendben volt, aztán szeptemberben újból jöttek a hasmenéses tünetek, nagyon fájdalmas hascsikarással. Újból orvoshoz, s az akkor szerológiai vizsgálat már csak az a-Gliadin IgA eredményét mutatta magasnak 21, 1 U/ml, amúgy minden negatív. Elkezdtem diétázni, de az 5 hét szigorú gluténmentes diéta alatt is ugyanúgy jelentkeztek a tünetek. Végső elkeseredésemben természetgyógyászhoz fordultam, aki már az első kezelése után javasolta a hagyományos étkezést. Mivel gondoltam sokat nem veszthetek vele, ha diétázom hasmenésem van, gondoltam nem diétázok és úgy is hasmenésem lesz. Teljesen leálltam a diétával, és azóta semmi bajom nincs. A székletem teljesen normalizálódott. A diéta utolsó hetében (5. hét) megcsinálták a bélboholy biopsziát, ami az alábbiakat mutatta ki: "Közepes fokú krónikus gyulladásos beszűrődést mutató vékonybélnyálkahártya részletek. Coeliakia irányában negatív szövetminta. Ennek ellenére az orvos ragaszkodik hozzá, hogy lisztérzékeny vagyok. Kb két hét múlva megcsinálja a HLA tipizálást. Nem mertem elmondani neki, hogy nem is diétázom, és teljesen elmúltak a tüneteim. Ön szerint lehetek lisztérzékeny úgy is, hogy semmi bajom a "hagyományos" ételektől, amiket már öt hete fogasztok. Ön szerint lehet más betegség a háttérben? Nem lehet, hogy azt az egy eltérő értéket más baj okozza, hiszen a biopszia eredménye negatív? Köszönöm a segítségét.

        WEBBeteg szakértő válasza a lisztérzékenység témában

        Véleményem szerint sem lisztérzékeny (a minimálisan emelkedett és nem konzekvens szerológiai értékek és a negatív szövettan is ezt támasztja alá). A napi 3x-i székürítés és a hasi panaszok magyarázhatók vírusos enteritissel (bélhuruttal), de akár irrtabilis bél szindrómával is.


        Dr. Plósz János, gasztroenterológus
        Itt kérdezhet

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-13 23:09:57; Megválaszolva: 2010. február 13., 23:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: