Hirdetés
      • hasnyálmirigy gyulladás és testsúlynövelés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő, Doktor Úr!

         

        Nyáron kezeltek két hetet kórházban, akutt hasnyálmirigy-gyulladás miatt. Már volt nekem kb. 3 éve, akkor nem kellett kórházba feküdnöm. Sem a vérkép, sem az ultrahang, sem az MRCP nem mutatta ki, mi okozhatta. Azóta diétázom, és épphogy tudom tartani a súlyom, bár a bentfekvlsem alatt 10 kilót fogytam, jelenleg 63 kilógramm vagyok, és 189 cm. Néha méga diétás étrendet sem bírom, rendszeresen puffadok, pedig odafigyelek a napi max. 40 gramm zsír, a rost és fűszermentes étrendre. A felírt Pangrolltól, ha beszedem, csak rosszabbul vagyok. Mit lehetne tenni ebben a helyzetben? A fájdalmaim vissza-visszatérnek, annak ellenére, hogy a amiláz-lipáz szintje megfelelő. Milyen gyógyszereket kaphatnék, vagy esetleg milyen testsúlynövelő szert, amivel kicsit kondiba hozhatnám magam?

         

        Tisztelettel

        WEBBeteg szakértő válasza a hasnyálmirigy-gyulladás témában

        A hasnyálmirigy-gyulladás leggyakoribb okai az epekövesség illetve az étkezési kihágás (általában alkoholfogyasztással együtt). Ha az ultrahang negatív az első kizárható. Ritkább okként előfurdul vírusfertőzés, gyógyszer-mellékhatás, magas calcium illetve vérzsír-szintek, veleszületett enzimeltérések. Ha felhasi fájdalmat nem provokál az étkezés a diétát fokozatosan bővítenie kellene, főként a szénhidrátokat, hiszez ezen tápanyagcsoporthoz szükséges legkevésbé a hasnyálmirigy által termelt emésztőnedv. A Pangrol-tól pedig maximum hasmenése lehet, ha túlzott a dózis, mert hasnyálmirigy-enzimen kívül mást nem tartalmaz a készítmény. Tehát vélemyénem szerint fokozatosan bővítse a diétát főként szénhidrátokkal, majd fehérjével, fogyasszon probiotikumokat, próbálja meg közvetlenül étkezés előtt illetve közben bevenni a Pangrolt. A rostmentességet sem kell szigorúan tartani (ezek úgy sem szívódnak fel, csak növelik a széklet mennyiségét, megkötik a bélben a toxinokat, elősegítik a székletpasszázst).


        Dr. Plósz János, gasztroenterológus
        Itt kérdezhet

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-13 17:06:00; Megválaszolva: 2010. február 13., 17:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben: