Gilbert

Az lenne a kérdésem, hogy Gilbert-kóros nő szedhet fogamzásgátló tablettát? A megemelkedett összbilirubin szint Gilbert betegséget jelez, vagy van más tünete is? Válaszát előre is köszönöm. Ibolya

Dr. Plósz János válasza Gilbert-kór témában

Gilbert-kór esetén bármilyen, a májat terhelő szer rontja az epeelválasztást, fokozva a bilirubin-szint emelkedést. Így a fogamzásgátló tabletta szedése nem javasolt. A Gilbert-kór az epeelválasztás veleszületett zavarát jelenti, de jóindulatú betegség, az átmeneti enyhe sárgaságon kívül mást nem okoz (ezt éhezés, fizikai megterhelés, májkárosító anyagok bevitele válthatja ki).Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. november 09.

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Allergia vagy intolerancia vizsgálat ?
Tisztelt Doktor Úr! 16 éves lányom labor eredményében a következő adatok szerepelnek: EO eosinofil szám: 1,55 (0,01-0,5) EO % 21,3 (0,00-4,0) Ö bilirubin: 35,8...
Gilbert kór-szemem alatt konstans sárga...
Tisztelt Doktor úr! 2016-ban diagnosztizáltak Gilbert-korral egy vérvétel alkalmával, magas bilirubin szinttel rendelkeztem. Tulajdonképpen a hétköznapi...
Emésztési panaszok
Kedves Doktor Úr, 30 éves férfi vagyok egy minimális túlsúllyal. Tavaly tavasszal jelentkeztek először a tünetek, amelyek puffadás;laza, enyhén sárgás...
Koronavírus veszélyeztetett?
Tisztelt Doktor Nő/Úr! 27 éves lány vagyok, Gilbert-szindrómám van, az lenne a kérdésem, hogy koronavírus járványban veszélyeztetettek közé tartozom-e?
Gilbert
Tisztelt Doktornő / Doktorúr! Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy - nem nagy, mennyiségű - alkoholfogyasztás után másnap este, vagy harmadnap...
Gilbert kór
Fiamnál Gilbert-kórt állapítottak meg. Az utóbbi hónapokban nagyon fáj a hasa, főleg reggel - délelőtt, miután eszik ez a fájdalom csillapodik. Szeretném...