Magas májfunkciót okozhat fertőzött darázscsípés?

A magas májfunkció oka lehet e fertőzött (esetleg permetszerrel fertőzött)  darázs csípése? (gamma-gt 700) a csípés után a vizelet sötét, barna (3 napig) , a széklet szürke (2 alkalom) , és testszerte viszketés, mintha vándorolna, de a bőrön semmilyen elváltozás nem látható. Levertség, étvágytalanság, diszkomfortérzés, evés után puffadás, végtag zsibbadás, izomfájdalom volt jellemző. 6 nappal a kezdeti tünetekből csak a viszketés és a puffadás maradt. A máj körül még tapintásra sem érezhető fájdalom, UH eltérést nem mutat, a máj normál méretü, egészségesnek látszik. Epeutak is rendben. Sárgaság nincs, nem is volt. Láz nincs. 

Előzmény: Munkahelyi üzemi vizsgálaton a koleszterin, triglicerid és a májfunkció kicsit mindig magasabb volt, okát nem találták. (alkoholfogyasztás nincs) hosszabb ideig gyógyszert nem szedett a beteg. gyakran tapasztalható légúti betegséghez hasonló allergiás jellegű tünet. orrdugulás, torokkaparás (lehet ez egy hosszabb ideje fennálló, kezeletlen allergia következménye? )

Dr. Plósz János válasza májfunkció témában

A léguti tüneteket magas is allergiás eredetűnek tartanám (téli időszakban érdemes allergológiai szakvizsgálatot végeztetni) . A kérdés első felében leírt tünetek cholestasis-ra utalnak (epeelválasztási zavar) , melyet okozhatot a csípéssel bejutott toxin is. Az ilyen jellegű panaszok a mérgező anyag kiürülését követően spontán megszűnnek. A magasabb vérzsír- és májfunkciós értékek májelzsírosodásra utalhatnak. Ennek megelőzése, kezelése, a cholesterin- és zsírszegény diéta, a rendszeres testmozgás, a vércukorháztartás vzsgálata, szükség esetén kezelése.Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus

Kérdés: 2009. szeptember 09., 10:39 ;Megválaszolva: 2009. szeptember 09., 10:39
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Mennyire súlyos?
Üdvözlöm. A testvérem aug-i vérképe nem jó szerintünk de a háziorvos sehova nem küldi tovább.Ennek már 3 hónapja.Gyakran érzi magát fáradtnak...
Labor
Magas a GPT. Zavaros a látásom és néha sárgás a szemem. Lehet összefüggés? Karbamid 7, 9 GPT 84 Gamma-GT 51 HDL 1, 15 Triglicerid 2...
GGT, GPT magas, triglicerid enyhén...
Kedves Doktor, 27 éves férfi vagyok, és megjött a részletes labor leletem a mai napon. GOT: 37 U/L GPT: 68 U/L GGT: 76 U/L Triglicerid: 2...
Hogyan védhetem meg a májat?
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! Férjemnek másfél éve májusban 2 Grand mal epilepsziás rohama volt, két órás különbséggel. Azóta reggel 200 mg...
Laboreredmények: daganat is állhat a...
Tavaly emelkedettek voltak a májfunkciós ereményeimGPT60U/l, GOT26U/lGGT 63U/l, alkalikus foszfatáz 297U/L.Hasi UH-n voltam, epekövet diagnosztizáltak...