Gyomorpanasz
Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!
Évek óta tartó problémával fordulok Önhöz. Nagyon gyakran - mostanában naponta - fordul elő, hogy étkezések után felfúvódás és ezzel együtt hasi fájdalom jelentkezik nálam. Olyan, mintha belülről fújnának fel a gyomromban egy lufit, és ilyenkor még a laza ruhákat is szorítónak érzékelem magamon. Úgy vettem észre, hogy főleg gyümölcs- és zöldségfélék fogyasztása váltja ezt ki, de van, hogy stresszhelyzet miatt alakul ki. A "száraz" dolgok fogyasztása bánt a legkevésbé (pl. keksz, főtt krumpli, puffasztott rizs, csoki). Biztosan van lelki oka is, mert nehezen engedem el magam, de azért ennyire nem. Amúgy normális testalkatú vagyok (164 cm, 55 kg).
Régebben szedtem Espumisant, most elkezdtem a Lactiv probiotikumot, meg egy gyógynövényes oldatot (Iberogast), de hát ez tüneti kezelés.
Még annyi, hogy tavasszal voltam egy léböjt-kúrán, és ott semmi gyomorpanaszom nem volt.
Mit tanácsol, mit tehetek, hogy javuljon a helyzet? Ennek lehet köze enzimhiányhoz?
Válaszát előre is nagyon köszönöm.
Dr. Csuth Ágnes válasza puffadás témában
Kedves Kérdező! Vezessen táplálkozási-tüneti naplót, ebből talán fény, derül azokra az ételekre, melyek panaszt okoznak. Az egyszerű szénhidrátokat, puffasztó ételeket (karfiol, káposzta, brokkoli, körte, stb.) kerülje, fogyasszon bőven rostot, folyadékot. A stressz kezelésére különböző relaxációs technikák elsajátítása lenne javasolt. Amennyiben panaszai nem szűnnek, keressen fel egy gasztroenterológiai szakrendelést.Üdvözlettel.
Figyelem! A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes - különösen a terápiára vonatkozó - tanácsok az orvostudomány fejlődése következtében napjainkra túlhaladottá válhattak.