Májzsírosodást kaphattam fogamzásgátlótól?

Tisztelt Doktor úr! Gyermekkoromban 13 évesen átestem egy sárgaságon, 6 hétig feküdtem, valószinü ételtől kaptam, hánytam, szédültem, nagyon szígorú diétáre voltam fogva. Azóta nem volt gondom a májammal, de férjhez mentem és az akkor megjelenő Infecundin fogamzásgátlót szedtem sokáig.Szedésekor minden félév után májfunkció vizsálatra kellett mennem csak ugy irták ki a gyógyszert, mivel nem volt probléma.Két gyermeket szültem, alkoholt egyáltalán nem fogyasztottam és most sem fogyasztok. Enni viszont nagyon szeretek, ezért a menszeszem elmaradása után 80 kg-ra híztam meg. (azelött mindig 55 kg voltam) és a cukrom 6.2, de ha nagyon odafigyelek akkor lemegy 5-re is.Ez igy ingadozik. Nemrégen voltam egy hasi ultranagon, ahol megállapították, hogy zsíros a májam. Különben a labor eredményeimben ennek nyoma nincs. Az lenne a kérdésem, hogy a gyerekkori sárgaság és a fogamzásgátló szedése (l6 évig szedtem, később már gyengébbet) lehet-e okozója a májzsírosodásnak? Ez nagyon elkeserített és most nagyon odafigyelek az étkezésemre, igy sikerült 1, 5 hónap alatt 3 kg-ot fogynom. Remélem ez szép lassan majd lemegy ez a súlyfelesleg. Kérem szíves válaszát. Előre is köszönöm.

Dr. Plósz János válasza májbetegség témában

Kedves Kérdező!

Az ultrahangon észlelt májelzsírosodás egyértelműen az elhízás következménye, a testsúly és a vércukor-értékek rendeződésével ez is javulni fog. Emelett érdemes odafigyelni a vérzsír-értékek alakulására is (triglicerid- és cholesterin) . Ha szükséges, az emelkedett vércukor- és vérzsír-értékek miatt gyógyszeres terápia is szóba jön.Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus

Kérdés: 2009. augusztus 07., 10:15 ;Megválaszolva: 2009. augusztus 07., 10:15
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Mit lehet tenni?
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ. Sajnos most a vírus helyzetre tekintve nem nagyon kap idő pontot. A vizesedes miatt ami elég sok a lába is...
Magas májenzim
Pénteken voltam vérvételen és néhány érték aggasztó számomra pl a GOT GPT és Gamma GT (leginkább a GPT ami 225 a normál 50hez képest) ....
májbetegség
Tisztelt Cím! Májbetegséggel kapcsolatos kérdésem van, a fibroscan vizsgálat mennyire vehető pontosnak obes betegesknél? Két vizsgálati...
Segítség
Kedves Ágnes! Sajnos tanácstalan vagyok, merre menjek tovább! Édesapámnak vizelettartási problémái voltak, vannak.Elvittük urológushoz, aki nem...
Súlyos állapot-e?
Édesapám 81 éves. 2015.nov.24-től-2015.dec.24-ig kórházban volt az alábbi betegségekkel: Összeroppant gerinc, gyomorvérzés, műtét, ITO 3 nap...