Májzsírosodást kaphattam fogamzásgátlótól?

Tisztelt Doktor úr! Gyermekkoromban 13 évesen átestem egy sárgaságon, 6 hétig feküdtem, valószinü ételtől kaptam, hánytam, szédültem, nagyon szígorú diétáre voltam fogva. Azóta nem volt gondom a májammal, de férjhez mentem és az akkor megjelenő Infecundin fogamzásgátlót szedtem sokáig. Szedésekor minden félév után májfunkció vizsálatra kellett mennem csak ugy irták ki a gyógyszert, mivel nem volt probléma. Két gyermeket szültem, alkoholt egyáltalán nem fogyasztottam és most sem fogyasztok. Enni viszont nagyon szeretek, ezért a menszeszem elmaradása után 80 kg-ra híztam meg. (azelött mindig 55 kg voltam) és a cukrom 6.2, de ha nagyon odafigyelek akkor lemegy 5-re is.Ez igy ingadozik. Nemrégen voltam egy hasi ultranagon, ahol megállapították, hogy zsíros a májam. Különben a labor eredményeimben ennek nyoma nincs. Az lenne a kérdésem, hogy a gyerekkori sárgaság és a fogamzásgátló szedése (l6 évig szedtem, később már gyengébbet) lehet-e okozója a májzsírosodásnak? Ez nagyon elkeserített és most nagyon odafigyelek az étkezésemre, igy sikerült 1, 5 hónap alatt 3 kg-ot fogynom. Remélem ez szép lassan majd lemegy ez a súlyfelesleg. Kérem szíves válaszát. Előre is köszönöm.

Dr. Plósz János válasza májbetegség témában

Kedves Kérdező! Az ultrahangon észlelt májelzsírosodás egyértelműen az elhízás következménye, a testsúly és a vércukor-értékek rendeződésével ez is javulni fog. Emelett érdemes odafigyelni a vérzsír-értékek alakulására is (triglicerid- és cholesterin). Ha szükséges, az emelkedett vércukor- és vérzsír-értékek miatt gyógyszeres terápia is szóba jön.Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. augusztus 07.

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Mit lehet tenni?
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ. Sajnos most a vírus helyzetre tekintve nem nagyon kap idő pontot. A vizesedes miatt, ami elég sok a lába is és a hasa...
Magas májenzim
Pénteken voltam vérvételen és néhány érték aggasztó számomra pl a GOT GPT és Gamma GT (leginkább a GPT, ami 225 a normál 50hez képest). Szeptemberben fejeztem...
Máj adenom vagy FNH
Üdvözlöm, 1 éve hasi UH vizsgálaton észrevették a májamat érintő elváltozást a vizsgálatot egyébként más miatt végezték nem voltak panaszaim ezt illetően....
Májbetegség
Tisztelt Cím! Májbetegséggel kapcsolatos kérdésem van, a fibroscan vizsgálat, mennyire vehető pontosnak obes betegesknél? Két vizsgálati eredményem van F1...
Segítség
Kedves Ágnes! Sajnos tanácstalan vagyok, merre menjek tovább! Édesapámnak vizelettartási problémái voltak, vannak. Elvittük urológushoz, aki nem talált...
Súlyos állapot-e?
Édesapám 81 éves. 2015.nov. 24-től-2015.dec. 24-ig kórházban volt az alábbi betegségekkel: Összeroppant gerinc, gyomorvérzés, műtét, ITO 3 nap, majd...