Domperidon székrekedésre

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Székrekedésemre és hányingeremre domperidon nevű gyógyszert írt fel a háziorvosom. Azt mondta az orvos, hogy ez csak egy 30 napos kúra lenne. El kellene kezdenem szedni a gyógyszert, de fenntartásaim vannak ezzel kapcsolatban. Egyrészt attól tartok, hogy a gyógyszer szedés abbahagyását követően súlyosbodik a székrekedésem (jelenleg 3-4 naponta járok wc-re), és mindig gyógyszeres segítségre lesz szükségem, mert annyira hozzászokik a szervezetem. A másik félelmem a hízással kapcsolatos (sajnos én már meghíztam egy pár – nem ilyen jellegű – gyógyszertől). Kérdésem, hogy, hogyan hat a gyógyszer, melyik szervre, és hogy lehet-e tőle hízni?

Köszönettel: Nóra

Dr. Plósz János válasza székrekedés témában

Kedves Kérdező! A Domperidon mellékhatás-profiljában az elhízás nem szerepel, a gyógyszer központi (idegrendszeri) hatású az un. dopamin-receptorokon hat. Hatása elsősorban a felső gyomor-béltraktus motilitásának javítása, így a székrekedés lényeges javulását én nem várnám tőle. Javaslom mozogjon rendszeresen, intenzíven (ez segít a bélmotilitás rendezésében), fogyasszon bőven rostot és folyadékot, illetve természetes szerekkel próbálhatja a székürítést gyakorítani (pl.: Mucofalk Orange).  Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. július 30.

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Székelési inger hiány kamasznál
Tisztelt Doktornő! Gyermekem egészen òvodás kora òta szenved a székelés halogatásának problémájával. Elérkeztünk arra a pontra, hogy méllyebben kell...
Futás és székrekedés
Üdvözletem! Tanácstalanságom okán szeretnék Önökhöz fordulni és segítséget kérni. Problémám a következő. 46 éves vagyok,115 kg testsúllyal és 174cm-es...
Székrekedés külföldre költözés után
Tisztelt Doktor úr! 28 éves férfi vagyok és körülbelül két hónapja költöztem Ausztriába és az elmúlt 2-4 hétben tapasztaltam szorulásos tünetket. Korábban nem...
Anus visszazár
Tisztelt Doktor úr! Gyakran nincs ingerem. Ülőmunkát végzek és sok stressz ér. Ha ráülök a wcre, nagyon erőlködöm, kijön egy kis adag, de néha már közben...
Mi bajom, mennyire ijedjek meg?
Tisztelt Doktor úr! Hetente 1 szer szokott székletem lenni. Most már 10 napja nem volt csak ma reggel egy kicsi. Aggódom, mi bajom lehet? Laktózérzékeny...
Emésztési probléma
Tisztelt Doktor Úr! Tegnapi napon kértem tanácsot, székrekedésem és lassú bélmozgásom van. Ajánlani tetszett a Moxalole port. Kérdésem, hogy ugyanaz- E a...