Gabonaallergia?
Tisztelt Cím!
19 éves lányomon allergiás bőr-reakció jelentkezett közvetlenül az étkezés után. (kiütések) Labor vizsgálatot végeztek, melynek során kiderült, hogy gabonaallergiája van.
Internetes oldalakon konkrét tájékoztatást nem kaptunk erről az allergiáról, csak a lisztérzékenységről. Esetleg ugyanaz a kettő? Lehet tovább vizsgálni, hogy pontosan melyik gabona féle váltja ki a bőr-reakciókat? Illetve ki lehetne kerülni?
Dr. Plósz János válasza ételallergia témában
Kedves Kérdező! A lisztérzékenység egy a búzában, árpában, rozsban előforduló gliadin (fehérje) hatására kialakuló autoimmun betegség. A lisztérzékenység nem hirtelen kezdetű, típusosan felszívódási zavarral, hasi panaszokkal, hasmenéssel jár. Az étkezés után közvetlenül megjelenő bőrtünetek azonban I.-es típusú allergiás reakcióra jellemzőek, mely mechanizmusa nagyban különbözik a lisztérzékenység kórfolyamatától. Javaslom, végeztessenek lisztérzékenység irányába szerológiai (vérvételi) vizsgálatot (anti-gliadin, anti-endomysium, illetve a legfontosabb, anti-tTG vizsgálat). Ha ez negatív, a lisztérzékenység kizárható. Ezt követően érdemes étkezési napló vezetésével az allergiás reakciót kiváltó élelmiszert megkeresni, majd a diétából kihagyni. Üdvözlettel.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.