Gabonaallergia?

Tisztelt Cím!
19 éves lányomon allergiás bőr-reakció jelentkezett közvetlenül az étkezés után. (kiütések) Labor vizsgálatot végeztek, melynek során kiderült, hogy gabonaallergiája van.
Internetes oldalakon konkrét tájékoztatást nem kaptunk erről az allergiáról, csak a lisztérzékenységről. Esetleg ugyanaz a kettő? Lehet tovább vizsgálni, hogy pontosan melyik gabona féle váltja ki a bőr-reakciókat?   Illetve ki lehetne kerülni?

Dr. Plósz János válasza ételallergia témában

Kedves Kérdező!

A lisztérzékenység egy a búzában, árpában, rozsban előforduló gliadin (fehérje) hatására kialakuló autoimmun betegség. A lisztérzékenység nem hirtelen kezdetű, típusosan felszívódási zavarral, hasi panaszokkal, hasmenéssel jár. Az étkezés után közvetlenül megjelenő bőrtünetek azonban I.-es típusú allergiás reakcióra jellemzőek, mely mechanizmusa nagyban különbözik a lisztérzékenység kórfolyamatától. Javaslom, végeztessenek lisztérzékenység irányába szerológiai (vérvételi) vizsgálatot (anti-gliadin, anti-endomysium, illetve a legfontosabb, anti-tTG vizsgálat) . Ha ez negatív, a lisztérzékenység kizárható. Ezt követően érdemes étkezési napló vezetésével az allergiás reakciót kiváltó élelmiszert megkeresni, majd a diétából kihagyni.

 Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus

Kérdés: 2009. július 30., 09:34 ;Megválaszolva: 2009. július 30., 09:34
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Bőrviszketés
Tisztelt Dr Úr! Azt szeretném még kérdezni, hogy ha szervi oka lenne a nagyon erős bőrviszketésemnek pl hasnyálmirigy betegség miatt akkor ezzel...
Japán unokaöcsém gyomra nem bírja a...
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! Unokaöcsém Japán állampolgár, és jelenleg itt van nálam Budapesten 1 évig. Unokaöcsém 14 éves, Budapesten fog...
Allergia?
Tisztelt Doktorúr, Doktornő! Most már harmadik éve küzködök ezzel a problémával, ami időszakonként jelentkezik nálam. Nyálkás széklet...
Kérdés
Tisztelt Dr úr/nő! Egy olyan kérdésem lenne hogy az utobbi időben olyan 2-3hetente egyszer minimum egy héten hányok illetve néha étkezések után...
Mivel kezelhetem az ánuszomon...
Eléggé erős gyomorsavtúltengésem van. Napi 1 db 20 mg-os savcsökkentő tabletta. (Ez nem biztos, de azt éreztem, hogy a gyomorsav végig járva az...