Emésztési zavar

Tisztelt Doktor nő/úr!

34 éves férfi vagyok. Egy ideje emésztési gondokkal küszködök, amelyek bár nem tűnnek súlyosnak, mégis zavaróak. Időnként székletem hurutossá, kocsonyás állagúvá válik, és gyakran emésztetlen ételdarabok is vannak benne. Nincsenek fájdalmaim, nem görcsöl a hasam. Ezekben az időszakokban 3-4 alkalommal is van székletürítésem naponta. Aluszékony, fáradékony vagyok. Ezt követően hirtelen minden helyreáll. Azonban ez a jelenség időről-időre megismétlődik. Az elmúlt években sok mindenen mentem keresztül. A fent említett tüneteket okozhatja idegi állapot?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: J.

 

Dr. Plósz János válasza IBS témában

Kedves Kérdező!

Igen, a fokozott és nem megfelelően feldolgozott stressz okozhat hasonló jellegű panaszokat, összefoglaló néven irritabilis bél szindrómának nevezzük. Javaslom, a tünetek jelentkezésekor fokozottan figyeljen a rendszeres, gyakori, nyugodt étkezésre, tartson probiotikum kúrát (Lactív, Normaflore, Enterol) , mozogjon rendszeresen, és sajátítson el megfelelő stresszfeldolgozó technikákat (jóga, autogén tréning, relaxatio) .Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus

Kérdés: 2009. július 10., 09:36 ;Megválaszolva: 2009. július 10., 09:36
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Milyen vizsgálat , további lépés...
Tisztelt Doktornő! Szeretnék segítséget kérni, emésztőrendszeri gondjaim miatt. Több mint egy éve fennáll . Beleimmel van valami probléma, de...
IBS vagy más?
Tisztelt Doktor Úr! Az orvosom szerint a hasi panaszaimat a laktózintoleranciám okozza, de én nem veszek észre összefüggést az étkezések és a...
Emésztési probléma?
Kedves Dr.Úr! A jelen "problémám" igazából mindig is jellemző volt rám, de mostanában mintha fokozódna. A hasamat illetően, sokszor van egyfajta...
Mire utalhatnak ezek a problémák?
Az elmúlt 2-3 hétben hangos, morajló hangok hagyták el a hasam, és gyomrom környékét. Ami azt illeti, eléggé megijedtem, hogy nem-e terhesség áll a...
Chron-colitis gyanúja
Tisztelt Doktot Úr! 7 évvel ezelőtt kolonoszkópiát végeztek, melynek diagnózisa: enyhe, chronicus, aspecifikus colitis (2 kis polipot is...