Gamma GT eredményt mi befolyásolhat?

Kedves Doktor Úr / Nő!

Édesanyámnak ma lejött egy labor eredmény, és abban egy bizonyos Gama GT 340 U/l, érték volt. Ezzel elment a háziorvoshoz, de az semmi különöset nem mondott erre. Pedig a normál érték azt mutatja, hogy 11-50 U/l között van. A neten keresgéltem és legtöbb helyen az alkoholizmussal társítják, de ez ebben az esetben szóba sem jöhet, mert édesanyám alkoholt egyáltalán nem fogyaszt. Egy hete vízhólyag gyulladása volt, és azzal kezelték, nem tudom ha ez befolyásolhatta e az eredmenyt. Tanácsot szeretnék kérni, hogy mit tegyünk. Hálasan köszönjük a segítségüket. Csaba (Románia)

Dr. Plósz János válasza gamma GT témában

Kedves Kérdező! A Gamma GT epeuti problémára utaló érték, kétségtelen, hogy alkoholfogyasztás során is jelentős emelkedését (akár több ezres értéket) látjuk. Ha az egyéb máj- és epeuti enzimértékek rendezettek (GOT, GPT, alkalikus phosphatase, SeBi) aggodalomra különösebb ok nincs, még egy hasi ultrahang elvégzése javasolt, epeutak állapotának tisztázására. Ha ezen sincs eltérés, rendszeres laborkontrollon kívül további teendő nincs. Átmeneti emelkedését a nemrég zajlott antibiotikum kezelés is okozhatta, de akár veleszületetten jelenlévő folyamatosan magasabb érték sem elképzelhetetlen.Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. július 07.

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Gamma GT eredményem nem csökken
Tiszteletem! A labor vizsgálataim szerint magas a gamma gt szintem (105) betartottam egy éves alkohol diétát mert azt mondta az orvosom, hogy attól lehet....
Gamma gt szint
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr A problémám az lenne, hogy voltam vérvételen idén februárban és a Gamma GT szintem 75 volt, de az orvosom poénosan elviccelődött...
Gamma Gt
T. Doktor Úr / Doktor Nő! 3 héttel ezelőtt átestem egy vírusfertőzésen, ami semmi más tünettel csak magas lázzal járt 1 héten kereszűl (38, 5-39) három...
Merckformin XR okozta állandósult...
Furcsa hasfájás mitől lehet?
Mikrobiom vizsgálat, hiányzó...