Gamma GT eredményt mi befolyásolhat?

Kedves Doktor Úr / Nő!

Édesanyámnak ma lejött egy labor eredmény, és abban egy bizonyos Gama GT 340 U/l , érték volt. Ezzel elment a háziorvoshoz de az semmi különöset nem mondott erre. Pedig a normál érték azt mutatja, hogy 11-50 U/l között van. A neten keresgéltem és legtöbb helyen az alkoholizmussal társítják, de ez ebben az esetben szóba sem jöhet, mert édesanyám alkoholt egyáltalán nem fogyaszt. Egy hete vízhólyag gyulladása volt, és azzal kezelték, nem tudom ha ez befolyásolhatta e az eredmenyt. Tanácsot szeretnék kérni, hogy mit tegyünk. Hálasan köszönjük a segítségüket. Csaba (Románia)

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza gamma GT témában

Kedves Kérdező!

A Gamma GT epeuti problémára utaló érték, kétségtelen, hogy alkoholfogyasztás során is jelentős emelkedését (akár több ezres értéket) látjuk. Ha az egyéb máj- és epeuti enzimértékek rendezettek (GOT, GPT, alkalikus phosphatase, SeBi) aggodalomra különösebb ok nincs, még egy hasi ultrahang elvégzése javasolt, epeutak állapotának tisztázására. Ha ezen sincs eltérés, rendszeres laborkontrollon kívül további teendő nincs. Átmeneti emelkedését a nemrég zajlott antibiotikum kezelés is okozhatta, de akár veleszületetten jelenlévő folyamatosan magasabb érték sem elképzelhetetlen.Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus

Dr. Plósz János, gasztroenterológus
Kérdés: 2009. július 07., 16:50; Megválaszolva: 2009. július 07., 16:50
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Emelkedett májértékek
Véres nyák
Mi lehet a baj
További vizsgálatok
Pfizer vakcina akut gyomorhurutra...