"Gastritis acuta, IBS" folytatás

Tisztelt Plósz Dr. Úr! Köszönöm kimerítő válaszát, eddig egyik orvosomtól sem kaptam még ennyire teljeskörű tájékoztatást. Időközben még lenne néhány kérdésem, ha megengedi: - lehetséges, hogy ez a betegség fertőző? azért kérdezem, mert a párom is sokat panaszkodik gyomor-bélrendszeri problémákra, és azt állítja korábban nem voltak ilyen panaszai. Tehát ezt velem hozza összefüggésbe.. - a másik, hogy ez a betegség mennyire kedvezőtlen körülmény gyermekvállalás előtt. Gondolom a gyógyszerszedés miatt mindféleképpen. Illetve több terhes ismerősöm is sokat panaszkodik különböző gyomorbajokra- gyomorégés, reflux, gondolom ez ilyenkor nomális (? ) , pláne ha már korábban is panaszos volt valaki - ebben az esetben mi a helyzet? Köszönöm újabb válaszait! Egy 25 éves kérdezője

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza IBS témában

Kedves Kérdező!

Maga, az irritábilis bél szindróma nem fertőző, azonban ismert olyan formája, mely fertőzéses gyomor-bélhurutot követően alakul ki és ennek gyógyulását követően is fennmarad hónapokig. Ekkor kísérletes körülmények között a bélnyálkahártya fokozott permeabilitása mutatható ki. A bélflóra és a bélmotilitás rendezésével illetve a diéta egészségesebbé tételével várható a teljes gyógyulás.

Az IBS nem akadálya a gyermekvállalásnak. A terhesség során a fizikai és hormonális változások elősegítik a reflux betegség illetve a székrekedés kialakulását, így ha valaki korábban is panaszos volt, bizonyos állapotromlás várható.

 Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus

Dr. Plósz János, gasztroenterológus
Kérdés: 2009. július 01., 15:49; Megválaszolva: 2009. július 01., 15:49
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Emelkedett májértékek
Véres nyák
Mi lehet a baj
További vizsgálatok