Gastritis acuta, IBS

Tisztelt Cím! Fiatal, 25 éves nő vagyok. Emlékeim szerint problémáim tizenéves koromtól kezdődtek, 16 és 21 éves vastagbéltükrözésen, idén nyáron gyomortükrözésen voltam. Előbbi két vizsgálaton nem derült ki semmi, így kezelést sem kaptam, de panaszaim (folyamatosan hasmenés, néha székredéssel felváltva, stb.) továbbra is fennmaradtak. Kb. 2 éve gyakran fáj és ég a gyomrom, étvágytalanabb vagyok, számos alkalmommal hányinger kínoz, savas felböfögéssel és hasi diszkomfortérzéssel, ezért került sor a gyomortükrözésre. Azt mondták gyomorgyulladásom van, helicobacter negatív lett, ill. egy apró polipot találtak, azt eltávolították. Illetve azt mondták, IBS-sem van valószínűleg. Korábban szedtem Omeprazolt, Ventert, Ulcogant (ezeket még háziorvos írta fel) , a szakorvostól most Rabyprexet és Dicetelt kaptam. Ezeket már legalább egy hónapja szedem, de nem érzek javulást. Sőt! Reggel mindig, de napközben is, vagy a nap bármely szakában elkap a hasmenés, a leglehetetlenebb helyzetben, gyakran étkezés után közvetlenül, ami eléggé kellemetlenné teszi a munkavégzést. Főnököm már eléggé kivan akadva, hogy állandóan a wcre rohangálok, és hogy kezdjek már magammal valamit. Tegnap visszamentem az orvoshoz, aki azt mondta a Rabyprex helyett akkor legyen Noacid, és azzal együtt a Dicetele. Ön szerint ez jelenthet (végérvényesen végre) megoldást? Vagy hol és miben keressem azt? Vagy ezt az egészet pusztán a stressz váltja ki? Kérem, segítsen, már nagyon elvagyok keseredve, főleg hogy ez gyerekkorom óta tart, és nem látom az alagút végét. Szeretném végre normális életet élni. Köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza gyomorpanaszok témában

Kedves Kérdező!

A gyógyszerváltás végleges megoldást nem fog jelenteni. A Rabyprex és a Noacid is erős savcsökkentő, mely a gyomorpanaszokra jó lehet, azonban a sürgető jellegű hasmenés, székelési habitus-változást befolyásolni nem fogja. Az IBS funkcionalis betegség, mely azt jelenti, hogy vizsgálatainkkal szervi eltérést kimutatni nem tudunk, a beteg panaszait a bélbeidegzés zavara vagy motilitászavar okozhatja.

Terápiája ebből adódóan nehézkes, főként az életmód egészségesebbé tételétől várható eredmény. Javasolt a gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezés, a rendszeres testmozgás (stressz levezetésre és a bélmozgások elősegítésére) , probiotikumok kúraszerű használata, bő folyadék- és rostfogyasztás. A stressz mindenképp súlyosbítja a tüneteket, ezért a megfelelő feldolgozása alapvető (relaxatio, autogén tréning, jóga) .Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus

Dr. Plósz János, gasztroenterológus
Kérdés: 2009. június 26., 13:59; Megválaszolva: 2009. június 26., 13:59
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
CT kolonoszkópia lelet -további...
Hasmenés, alhasi fájdalom negatív...
Tojás alergia
CT eredmény
Gyomorhurut