Égő érzés az ajkamon

Tisztelt Doktor Úr!

 

Februárban kezdődött minden, a számban furcsa érzések jelentkeztek: szájszárazság, keserű íz, fémes íz érzés, majd puffadt has, görcsölés. Enterogastrologus általi dg.: IBS (4-5 évente előjön), vérkép rendben volt igaz csak hasi UH vizsgálat történt. Régebb mindig volt colonoscopiás vizsgálat is.

Alsó porcelán korona csere is történt (6 fog lecsiszolásával). A szájamban a tünetek nem csökkentek sőt erősödtek. (felső szájpadon fémbetétes protézist viselek 10 éve-soha nem volt vele gond). Egy orvos ismerősöm MORA terápiás géppel megállapította, hogy candida gombás vagyok és 3 féle fém felgyülemlett a szervezetemben. (a megengedett érték 3-szorossa). Candidára kezelést kaptam (6 hét Nystatin, fehér liszt és cukor kiiktatásával az étrendből). A galván efektus miatt a fogorvos kicserélte a felső protézist aranyhállós műanyagra. A béltraktus helyre jött, a protézis csere után 2 hétig nagyon jól voltam, de a számban lévő fura érzések megint előjöttek. (égető érzés az ajkaimon, néha a nyelvemen, néha, mintha savanyú almában harapnék).

Ez idő alatt 10 kg-ot fogytam, nem érzem rosszul magam, csak néha a, depresszió határán állok a szám miatt. Ez azért nagyon aggaszt, még akkor is ha tudom, hogy a fogaim miatt alig tudtam enni, a diéta is  hozzájárult, na meg az idegesség.

Kérem a segítségét abban, hogy mi lehet ez és milyen szakemberhez forduljak, hogy elmúljon ez a gyötrelem.

Válaszát előre is köszönöm: Annamária 

Dr. Farkas Ágnes válasza égő érzés témában

Kedves Annamária! A panaszai csak átmenetileg csökkentek, ezért indokolt a további vizsgálat. Javasolnám, hogy keressen fel egy gastroenterologust, vagy általános begyógyászt, hogy alaposabban kivizsgálják. Úgy gondolom, egy hasi UH nem elegendő vizsgálat, mert a panaszok fennállnak, és fogyott 10 kg-ot is! Nemcsak colonoscopiára gondolnék, amit Ön is említett, hogy korábban többször is volt, hanem egy gastroscopia (gyomortükrözés) is nagyon fontos lenne. Lehet, hogy egyszerűen csak savas a gyomra, ez is okozhat égő, savanyú érzést a szájban anélkül, hogy refluxot érezne. Lehet, hogy a nyelőcső, és gyomor határa kissé megcsúszott a rekeszizom fölé, és ezért irritál a gyomorsav, de ehhez további kivizsgálásra van szükség. Feltétlen említse meg a fogyást az orvosnak. Fogászati szempontból úgy gondolom, alaposan kivizsgálták, lecseréltek mindent, egyenlőre ezt külön vizsgálni nem szüséges. Csak akkor, ha az ismételt kivizsgálás eredménytelen lenne.  Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. július 11.

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Meleg lab
Tisztelt doktor úr/nő! A kérdésem az lenne, hogy mitől lehet, hogy napok óta északánként meleg a talpam szinte ég.? Elképzelhető pajzsmirigy probléma vagy...
Égető érzés
Tiszetelt Doktot Úr! A segítségét szeretném kérni. A problémám a következő: 4 napja szédülni kezdtem és a beleim is elégé korognak, illetve a bal oldalon a...
Miért fáj az ujjbegyem?
Kedves Doktor Nő/ Doktor Úr! Olyan problémám van, hogy előfordul mikor fáj az ujjbegyem. Ilyenkor égető, meleg érzés van és érzékeny ha hozzányúlok...
Szájcsipés
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Anyukám 78 éves, kb. 3 hónapja olyan tüneteket észlel magán, hogy nagyon ég a szája és akár vizelet, akár széklet üritésénél szintén...
Égő érzés ejakuláció közben!
Üdvözletem! Az iránt érdeklődnék, hogy milyen belső szervek rendellenes működése okozhat égő, szúró érzést valamint görcsös érzést a has baloldali alsó...
Reflux vagy daganat
Torkomban és a gyomromban égő érzés, hányinger, puffadás egyre gyakrabban. hova kell fordulnom?