Égő érzés az ajkamon

Tisztelt Doktor Úr!

 

Februárban kezdődött minden, a számban furcsa érzések jelentkeztek: szájszárazság, keserű íz, fémes íz érzés, majd puffadt has, görcsölés. Enterogastrologus általi dg.: IBS (4-5 évente előjön) , vérkép rendben volt igaz csak hasi UH vizsgálat történt. Régebb mindig volt colonoscopiás vizsgálat is.

Alsó porcelán korona csere is történt (6 fog lecsiszolásával) . A szájamban a tünetek nem csökkentek sőt erősödtek. (felső szájpadon fémbetétes protézist viselek 10 éve-soha nem volt vele gond) . Egy orvos ismerősöm MORA terápiás géppel megállapította, hogy candida gombás vagyok és 3 féle fém felgyülemlett a szervezetemben. (a megengedett érték 3-szorossa) . Candidára kezelést kaptam (6 hét Nystatin, fehér liszt és cukor kiiktatásával az étrendből) . A galván efektus miatt a fogorvos kicserélte a felső protézist aranyhállós műanyagra. A béltraktus helyre jött, a protézis csere után 2 hétig nagyon jól voltam, de a számban lévő fura érzések megint előjöttek. (égető érzés az ajkaimon, néha a nyelvemen, néha mintha savanyú almában harapnék) .

Ez idő alatt 10 kg-ot fogytam, nem érzem rosszul magam, csak néha a depresszió határán állok a szám miatt. Ez azért nagyon aggaszt, még akkor is ha tudom, hogy a fogaim miatt alig tudtam enni, a diéta is  hozzájárult, na meg az idegesség.

Kérem a segítségét abban, hogy mi lehet ez és milyen szakemberhez forduljak, hogy elmúljon ez a gyötrelem.

Válaszát előre is köszönöm: Annamária 

Dr. Farkas Ágnes válasza égő érzés témában

Kedves Annamária!

A panaszai csak átmenetileg csökkentek, ezért indokolt a további vizsgálat. Javasolnám, hogy keressen fel egy gastroenterologust, vagy általános begyógyászt, hogy alaposabban kivizsgálják. Úgy gondolom, egy hasi UH nem elegendő vizsgálat, mert a panaszok fennállnak, és fogyott 10 kg-ot is! Nemcsak colonoscopiára gondolnék, amit Ön is említett, hogy korábban többször is volt, hanem egy gastroscopia (gyomortükrözés) is nagyon fontos lenne. Lehet, hogy egyszerűen csak savas a gyomra, ez is okozhat égő, savanyú érzést a szájban anélkül, hogy refluxot érezne. Lehet, hogy a nyelőcső, és gyomor határa kissé megcsúszott a rekeszizom fölé, és ezért irritál a gyomorsav, de ehhez további kivizsgálásra van szükség. Feltétlen említse meg a fogyást az orvosnak.

Fogászati szempontból úgy gondolom, alaposan kivizsgálták, lecseréltek mindent, egyenlőre ezt külön vizsgálni nem szüséges. Csak akkor, ha az ismételt kivizsgálás eredménytelen lenne.

 Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2009. július 11., 11:54 ;Megválaszolva: 2009. július 11., 11:54
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
“Tudatos” alkoholista
Üdvözlöm Az őszinte véleményére vagyok kiváncsi, az utóbbi 10 évben heti rendszerességgel kb 70-100 gramm alkoholt fogyasztok hetente. (nagyon...
Epesav megkötés
Kedves doktor úr! Előzőleg ön javasolta a cholestyramine supremex-et epesav túlműködésre. Sajnos úgy néz ki, hogy nem tudom beszerezni a...
Fekély antibiotikumtól?
Tisztelt Doktor ÚR! Covid után kezdődtek panaszaim, hirtelen erős gyomorégéssel, erős hányingerrel, étkezés után. Majd egy este borsófőzelék...
Heti 1 napon hasmenés
Tisztelt Doktor úr! 38 éves nő vagyok, ez elmúlt évben nagyon sok vizsgálaton estem át. Az előzőekben már kaptam választ Öntől, miszerint...
Hirtelen fellépő hasmenés
Tisztelt Doktor úr! 38 éves nő vagyok, ez elmúlt évben nagyon sok vizsgálaton estem át. A panaszom a következő: heti egy napon, hirtelen, semmiből...