Fájó has!

Csókolom!

                    16 éves fiú vagyok és van egy elég nagy problémám, ami már 2-3 hónapja kísért. Ez pedig nem más mint a hasfájás. De nem csak simán fáj. Puffad, néha úgy megpuffad hogy szét akar durrani:S, ég, sokszor hasmenésem van, állandó püfögés, ami előtte szinte sosem volt, szénsavas üditőktől sem. Mostpedig ha csak sima vizet iszom akkor is. Hasmenésre széntablettát szoktam bevenni, hányingerre Daedalont, puffadásra Rennie deflatin, vagy espumisant, de ez az utóbbi kettő nem hazsnál. Próbáltam természetes "gyógymódot", mint pl köménymag, de ez sem használ.

                     Azért írok, mert 4 hónap múlva kaptunk csak időpontot a gasztroenterológiára. Néhány előzmény: 3 éve műtöttek a vakbelemet. Azóta ritkán fájt a hasam. Viszont van rajtam felesleg és emiatt diétáztam. Olyan szinten nem volt szigorú, hogy minden félét ettem: zöldség, gyümölcs, halféle, rizs. Emelett rengeteg vizet iszom. szóval 3 liter naponta megvan sőt, van hogy kevés. Általában sima vizet iszom, de sokszor ízesített vizet. Az ízesített vizet csak azért, mert nagyon gyorsan lemegy, és ebből akár 3 üveggel is megtudok inni. Elég problémás vagyok: a torkomban van egy megduzzadt nyirokcsomó, amit - ha tovább nőtt volna- ki akartak venni. Szemmel nem látható, csak érezhető a kézzel. Szintén probléma van bőrömmel.Cholinerg urticaria, meleg urticaria. Ez fizikai megterhelés, meleg, izzadás hatására jön ki. (minimális izzadás hatására is) Erre kaptam egy gyógyszert, ami segített (telfast 180mg-os) . Arra gondoltam, hogy stressz hatására fáj a hasam, de a stressz miatt izzadt sokszor a hónaljam, ez elmúlt, illetve csak forróságban izzadok, mint midnen normális ember. Ezzel a bőrbetegséggel mostmár nincs gondom, szedem a gyógyszert, ritkán előjönnek ezek a kis pöttyök az egész testemen deh hamar elmúlik (40 perc) .  A háziorvos azt mondta, valószínüleg gyomorfekély, de az evés után fáj egy két órával, nekem viszont evés után közvetlenül fáj, és néha független az evéstől (akár ébredés után is jelentkeznek a problémák) Megemlíteném itt, hogy sokáig ittam szűzteát. Azt mondják hashajtó hatású, nálam ez csak egyszer-kétszer jelentkezett. 

                   Tulajdonképpen azért kerestem fel Önt, mert kellene egy átmeneti megoldás. Én már gondoltam arra, hogy valamilyen lisztérzéken yvagyok, vagy tejcukor érzékeny, de volt hoyg egésznap nem ettem egyiket sem és mégis panaszaim voltak. Kérem segítsen valami jó megoldást találni, addig ameddig az orvoshoz, el nem jutok.


Előre is köszönöm, SIMON!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza hasfájás témában

Kedves Simon!

Lisztérzékenysége lehet, ennek tünetei csak hosszabb, teljesen liszt (gliadin) -mentes diéta mellett szűnnek meg (ellentétben a laktózérzékenységgel, mely azonnal megszűnik, ha nem visz be a szervezetbe laktózt) . A probléma sürgőssége attól függ, hányszor van naponta széklete, fogyott-e, jelentkezett-e vérzése, illetve az éjszakai nyugalmat zavarják-e a panaszok. Ha igen, akkor a kivizsgálás is sürgősebb. Ha nincsenek riasztó tünetei, akkor a vizsgálatokig javasolt a rendszeres, gyakori, nyugodt, kis étkezés, probiotikumok rendszeres fogyasztása, megfelelő mennyiségű testmozgás beépítése az életvitelbe.Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus

Dr. Plósz János, gasztroenterológus
Kérdés: 2009. június 23., 21:02; Megválaszolva: 2009. június 23., 21:02
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Emelkedett májértékek
Véres nyák
Mi lehet a baj
További vizsgálatok