Májprobléma

A kérdésem a következő volna. Én nekem sajnos máj problémáim vannak. A máj funkcióim nem túlságosan magasak de nem is túl jók. Általában GGT az 60-70 között szokott lenni, az SGOT az rendbe van, és a SGPT az is magasabb 60-65 között van, és én minden második hónapban megismételtetem ezeket a vizsgálatokat, ám régebben 2-3 éve volt egy kiugró érték, amely 90-100 körül volt mind a kettőnél, akkor voltam ultrahangon ott ki mutattak egy mérsékelt enyhébb májhepatomegaliát is. Azóta nem voltam ultrahangon. Azt be kell vallanom, nem rendszeresen de alkalomszerűen időközönként sajna megiszom a magamét, legtöbbször sört, és mivel idegi problémáim is vannak ezért rendszeresen szedek seduxen tablettát naponta, vagy kétnaponta egyet vagy egy felet. Ám arra mindig vigyázok, ne egyszerre történjen ez az alkohollal. Én kb 4-5 naponta iszom, és a nagyobb szünetet szoktam tartani, ami 2-3 hét. Sajnos melegebb időkben több üveg sör is lecsúszik valamikor 6-10 üveg is egy nap, ilyen fent említet időközönként. Elkezdem szedni most a silegon drazsét, és vele párhuzamosan a Naturland májvédő teát is. Azt kérdezném szabad –e ezeket egyszerre bevenni fogyasztani? A másik kérdésem, ha az italozások között nagyobb szünetet tartok, akkor tud-e regenerálódni a máj és milyen szinten képes erre, mennyi időnek kell eltelni regenerálódáshoz? Esetleg érdemes-e elmennem egy újabb ultrahang vizsgálatra is ezekkel a máj funkciókkal. Az orvosom idáig ezt nem tanácsolta, mert nagyjábol a határértékek fölött, de annak a közelébe voltak a májfunkcióim. Azt ezért el kell mondanom, hogy a jobb oldalam érzékenyebb de idővel ez megszűnik. A máj betegség klasszikus leirt tüneteit, nem tapasztalom magamon, lásd internetes egészségügyi oldalakon leírtak szerint. Azért szeretnék világosabb képet kapni hogy ez így is maradhasson. Köszönettel

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza alkohol témában

Kedves Kérdező!

A májvédőket nyugodtan fogyaszthatja együtt, problémát nem okozhat. Enzimértékei tényleg nem jelentősen emelkedettek, külnösebb aggodalomra nem adnak okot. A máj nagyon jól regenerálódó szer (egy bizonyos határig) , a 4-5 nap erre elegendő, azonban a 6-10 sör már sok egy napra, ennek mérséklését mindenképp javaslom. A Seduxen típusu gyógyszerek mellett az alkoholfogyasztás szigorúan tilos (légzésleállás veszélye miatt) . Az alkohol és a gyógyszerek mellett a máj elzsírosodása is okozhat emelkedett enzimértékeket, ezért a vérzsír- és cholesterin-értékek vizsgálata is indokolt. A hasi UH vizsgálat évente indokolt.

 Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus

Dr. Plósz János, gasztroenterológus
Kérdés: 2009. június 17., 09:55; Megválaszolva: 2009. június 17., 09:55
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Hólyag a végbélnyílásnál
Pajzsmirigy + SM betegség
CT kolonoszkópia lelet -további...
Hasmenés, alhasi fájdalom negatív...
Tojás alergia