Aranyér lehet az apró kitüremkedés?

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Pár hete egy apró kitüremkedést vettem észre a végbélnyílásomon, székelés után fürdésnél. Azóta többször is vérzett székletürítés során- a tünetekből azt gondolom aranyér kezdeti stádiuma lehet. Utánaolvastam mikel lehet megelőzni illetve kordában tartani az aranyeret, de nekem valami olyan módszer kellene ami teljesen visszafordítja. Műtét nélkül ez lehetséges? Illetve az anális szex aranyérrel tilos? kezelés/ műtét után is örökre?   Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza aranyér témában

Kedves Kérdező!

Az aranyér, mint a széklet-tartást elősegítő érpárna, mindenkiben jelen van. Egyéni hajlam, kötőszöveti gyengeség, ülő életmód, fokozott hasűri nyomás esetén az érpárnák kitágulhatnak, kiboltosulnak, begyulladnak, ekkor beszélünk aranyér-betegségről.

Kezdeti stádiumban az életmód megfelelő megváltoztatása és a konzervativ kezelés (kúpok, Detralex tabletta, langyos-sós-kamillás ülőfürdők) megszünteti a panaszokat és az aranyeresség további fokozódását (szinte normális kép állhat vissza) . Műtét csak III-IV. stádiumú aranyeresség esetén jön szóba (a végbélen előeső és spontán vissza nem húzódó aranyerek esetében) . Akut panasz esetén nem ajánlom az analis szexet, de panasz- és tünetmentes állapotban nem látom akadályát (akár műtétet követően sem) .Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus

Dr. Plósz János, gasztroenterológus
Kérdés: 2009. június 19., 09:51; Megválaszolva: 2009. június 19., 09:51
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
CT kolonoszkópia lelet -további...
Hasmenés, alhasi fájdalom negatív...
Tojás alergia
CT eredmény
Gyomorhurut