Székrekedés/hipomotilitás

Tisztelt Dr. Nő/Úr!

Pár évvel ezelőtt állapítot6ták meg nálam egy olyan diagnozis hogy hypomotilitás, akkor azt mondták, hogy a vastagbél haránt szakaszában nincs beidegződés, emiatt van székrekedésem. Diétát javasoltak, de igazábólk ez sem oldotta meg a problémám, igy is csak 4-5 naponta van székletem. Azt hallottam, hogy a  rendszeres hasható szedéséhez hozzá lehet szokni és ez még a bél renyheségét is fokozza. Nem tudom mit csináljak. Ön milyen tanácsot tudna nekem adni? Sajnos a munkahelyem is olyan, hogy rendszeresen nem tudok étkezni, viszont napi 3-liter folyadékot azt meg tudom inni. Előre is köszönöm válaszát.

Dr. Plósz János válasza Hirshprung témában

Kedves Kérdező! A bélmotilitásért felelős beidegzés hiánya, a Hirshprung-betegség veleszülelett eltérés, megoldása egyedül a beteg szakasz sebészeti eltávolítása. A rendszeres hashajó-szedés valóban hozzászokást illetve bélrenyheséget vált ki, de a bizonyos betegségekben nincs jobb választásunk. A bő folyadékbevitel segít a székletrendezésban, de ennél is fontosabb a megfelelő, mennyiségű testmozgás, mely a belek motilitását is fokozza.Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. június 12.

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

PanColitis Anthem
Szép napot kívánok! Egy rövid tájékoztatót szeretnék kérni az alábbi ANTHEM vizsgálatról. Úgy tudom ez egy új biológiai terápia, amit colits ulcerosara...
Köldöksérv fájdalom
Tisztelt Doktor Úr! Néhány napja erős köldökfájdalmam van, úgy érzem, hogy "húz" össze a fájdalom. Diagnosztizált köldöksérvem van, de nagyon kicsi, 3 mm...
Sárga nyelv és hasi fájdalom
Tisztelt doktornő az ügyben írok önnek mert egy hete sárga a nyelvem is 2 napja szúr a hasam a jobb oldalon egyből az utolsó borda alatt és folyamatosan...
IBS panaszok mire múlnak?
Tisztelt Doktorúr! Jártam Önnél januárban. IBS a diagnózisom. Étkezés utáni sürgető székletürítés volt a panaszom. Nagylabor teljesen rendben volt. 2 hete...
Epeúti pangás, epehólyag motilitás
Kedves Doktor Úr! Szeretnék segítséget kérni egy lelet értelmezésébe illetve, hogy maga szerint van-e további teendő ezzel kapcsolatosan Nemrég volt egy HIDA...
Egyiptomi megbetegedés.