Székrekedés/hipomotilitás

Tisztelt Dr. Nő/Úr!

Pár évvel ezelőtt állapítot6ták meg nálam egy olyan diagnozis hogy hypomotilitás, akkor azt mondták hogy a vastagbél haránt szakaszában nincs beidegződés, emiatt van székrekedésem. Diétát javasoltak, de igazábólk ez sem oldotta meg a problémám, igy is csak 4-5 naponta van székletem. Azt hallottam hogy a  rendszeres hasható szedéséhez hozzá lehet szokni és ez még a bél renyheségét is fokozza. Nem tudom mit csináljak. Ön milyen tanácsot tudna nekem adni? Sajnos a munkahelyem is olyan hogy rendszeresen nem tudok étkezni, viszont napi 3-liter folyadékot azt meg tudom inni. Előre is köszönöm válaszát.

WEBBeteg szakértő válasza Hirshprung témában

Kedves Kérdező!

A bélmotilitásért felelős beidegzés hiánya, a Hirshprung-betegség veleszülelett eltérés, megoldása egyedül a beteg szakasz sebészeti eltávolítása. A rendszeres hashajó-szedés valóban hozzászokást illetve bélrenyheséget vált ki, de a bizonyos betegségekben nincs jobb választásunk. A bő folyadékbevitel segít a székletrendezésban, de ennél is fontosabb a megfelelő mennyiségű testmozgás, mely a belek motilitását is fokozza.Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus

Dr. Plósz János, gasztroenterológus
Kérdés: 2009. június 12., 10:00; Megválaszolva: 2009. június 12., 10:00
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Megváltozott széklet
Üdvözlöm! Kb. Egy hónapja megváltozott a székelésem Általában a reggeli órákban tör rám és teljesen más az állaga mint a...
Mi állhat a nyirokcsomó eltérés...
Emésztési probléma, reflux
Laboratóriumi értékelésben...
Étkezések utáni gyomorsav...