• Irritábilis bélszindróma

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor úr/nő!

        50 éves nő vagyok, már több mint 10 éve szenvedek a hasmenéstől. Az állandó irritációtól kialakult egy nagyon csúnya aranyerem és mikor megműtötték, végre meg is vizsgáltak, mitől lehet ez a hasmenés. Megtükrözték a beleimet, de mivel semmit nem találtak, így mondták ki, hogy IBS. De igazából semmit  nem tudok tenni ellene, a háziovosom most Reasecet írt fel, ami nem nagyon hat. Én lopediumot szoktam bekapkodni, ez egy kicsit jobb, de attól is félek, nehogy szorulásom legyen, az is előfordul néha,  és nagyon fájdalmas.

        Minden napom arról szól, hogy émelygek, rohanok a wc-re, gyakran nem is érek oda, állandó aggódásban vagyok. Csak a munkahelyemre merek eljönni, a legrövidebb útvonalon, ha már máshova is mennem kellene, az alig-alig megoldható. Csak úgy, ha semmit sem eszek, ez az egyetlen módszerem, amivel védekezni tudok. Szinte alig merek valamit enni, tejtermék, zöldség, gyümölcs,  rostos ételek, magvas dolgok tiltólistán vannak nálam. Gyakran rámtör a farkaséhség, leesik a vércukorszintem remegek, ezért a lehető legkárosabb dolgokat, szénhidrátokat eszem, ezeket valahogy befogadja a hasam, viszont nagyon-nagyon kövér vagyok, és minden hasmenésem ellenére csak hízok.Van valami ötlete, mit tehetnék, hogy rendeződné az bélműködésem, és tudnék rendesen diétázni, mert ez így sehogysem jó? Köszönettel: Margit 

        WEBBeteg szakértő válasza a irritábilis bélszindróma témában

        Kedves Margit!

        Mindenek előtt egy vérvételt javasolnék (lisztérzékenység és felszívódási zavar kizárására). Az étrendet és a diétát illetően a rendszeres, nyugodt, gyakori kis étkezés, a megfelelő életritmus kialakítása a fontos. Emellett a rendszeres fizikai aktivitás, testmozgás elengedhetetlen, ez segítheti hozzá a súlycsökkentéshez is. Tegye változatossá diétáját, de számolja a napi kalóriabevitelt.

        Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus


        Dr. Plósz János, gasztroenterológus
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-28 10:00:27; Megválaszolva: 2011. október 04., 11:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.