• Nagyon sovány

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr/ Doktornő!

        Anyukám 53 éves.  A 30-as évei elején rák miatt el kellet távolítani a méhét, a petefészkét és a hüvelye egy részét is. Hormon kezelésben nem részesült. Kb. 5-6 évvel ezelőtt kezdődött, hogy lefogyott,  nagyon sokszor nagyon fáradt volt és problémái lettek a járással. Nem sokkal később megállapították, hogy súlyos csontritkulása van.  Később pedig szklerózis multiplexszel (primer progresszív) diagnosztizálták. Most nagyon sovány, csak 45 kg.  A magasságából is veszített sokat (Kb. 150cm lehet). Ha levetkőzik, mindenhol látszik ahogy állnak ki a csontjai és a bőre lötyög, mintha nem is lenne hús rajta. Ha vérvételre megy, az eredmények mindig jók. De nagyon aggasztja őt és miket, a családját is, hogy nagyon sovány. Vajon fog ez rosszabbodni, vagy mit lehetne tenni, hogy hízzon és ne csak csont és bőr legyen? A csontritkulására írt gyógyszerektől beteg, nagyon sokfélét írtak már neki, de mindegyiktől szenved (izomgörcsök, lábfájás, súlyos székrekedés, gyomorfájdalmak). D vitamint nem meri szedni, mert nagyon sokszor volt veseköve, és az veseköveseknek nem ajánlott. A szklerózis multiplexére Imurant írtak neki, de azt sem meri szedni, mert az elnyomja az immunrendszert, ő pedig nagyon fogékony a  vírusos, bakteriális megbetegedésekre és ha elkap valamit, akkor hosszú ideig nem lábal ki belőle és nagyon megviseli. Nagyon régóta van súlyos székrekedése, nagyon nehezen tud WCzni és nagyon fájdalmasan. Sürgősségi inkontinenciája is van, nem nagyon tudja tartani a vizeletét. Vérnyomása is sokszor nagyon magas. Szeretném megkérdezni, hogy mi a véleménye, mitől ilyen sovány és csont és bőr? Mit lehetne tenni, hogy hízzon? Vettem neki táplálék kiegészítőt, de ha azt eszi, fáj tőle a lába és nehezen tud járni, úgyhogy abbahagyta.  Tud esetleg valamit ajánlani, hogy a sürgősségi inkontinenciáját lehetne-e valahogy gyógyítani? És hogy lehetne elérni, hogy ne legyen olyan sovány? Minden tanács és javaslat érdekelne. Tudna ajánlani valamit, hogy hová forduljunk segítségért? Nagyon várom válaszát és előre is nagyon köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a soványság témában

        A gastroenterológus válasza:

        Kedves Kérdező!

        A  soványságra folyékony tápszer rendszeres fogyasztását tudom javasolni (Nutridrink, Isosource, Ensure).

         

        Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus

         

        Kedves Kérdező!

        A leírásából elsősorban arra gondolok, már ne haragudjon meg érte, hogy az Édesanyja mindenféle gyógyszeres kezelést hárít. Vannak betegek, akiknek bizonyos gyógyszerek mellékhatást okoznak, de hogy mindegyik, az gyakorlatilag nem létezik. Az étkezési szokásai tehetők felelőssé valószínűleg a székrekedéséért, ha nincs esetleg a vastagabélben daganatos elváltozás. Én egy dietetikus nővért javasolnék, aki valamilyen roboráló étrend összeállításával tudna segíteni. Elképzelhetőnek tartom, hogy az édesanyjának depressziós tünetei vannak, amely miatt illetve a gyógyszeres segítség hárítása miatt pszichiátriai vizsgálatot javasolnék. Fogyás csak akkor van, ha nem megfelelő a tápanyagbevitel, illetve fokozott a lebontás, de mivel székrekedése van, az utóbbira nem gondolnék. Nem ismerem az Édesanyját, így nem tudom megmondani mi lehet a probléma, amit leírt azokból pedig a fentiekre következtetek.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-05-21 09:17:08; Megválaszolva: 2011. október 03., 09:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés