Gyenge hasfájásra milyen kivizsgálás szükséges még?

Kedves Doktorúr!

Korábban baloldali hasfájásról írtam önnek, köszönöm a válaszát. A gyenge diffúz jellegű hasfájásom azóta sem szünt meg teljesen, esetlegesen a Dicetel fogja vissza szerintem. (Napi 2 szem.) További gondot jelent számomra a széklet színének megváltozása. (Világosbarna és lágyabb, de nem hasmenés.) Egy hete érkezett meg az enzimes béldaganatszűrés eredménye, ami szerencsére negatív lett. A kérdésem: Irritábilis bélszindróma tünetei lennének a puffadás, gázképződés, hasi érzékenység, hamar jóllakottság érzése? Egy éve diagnosztizált a Doktornő funkcionális diszpepsziát a gasztro rendelésen, ez nem adhat hasonló tüneteket? Az előző éves colonoscopia és az enzimes szűrés negatív lelete mellett szükségét látja-e gasztro szakrendelésnek?    35 évesen szükséges-e más komolyabb vizsgálat (irrigoszkópia..stb.) , hogy a gyenge hasfájás okát kiderítsük? (Szívesen elmennék egy 3D ultrahangra (a vékonybél miatt) , de sajnos ez Miskolcon jelenleg nincs.) Szeretnék odafigyelni az egészségemre, ezért járok évente mellrákszűrésre, méhnyakrákszűrésre, bőrgyógyászatra és tüdőszűrésre. Bevallom, most kicsit  túlzásba is viszem az aggódást, de nagyon nem szeretném, ha komolyabb bajom lenne, és éppen ezt hanyagolnám el.

Megértését, türelmét továbbra is köszönöm.

Zsuzsanna

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza hasfájás témában

Kedves Zsuzsanna!

Az irritábilis bél szindróma és a funkcionalis diszpepszia ugyanazon funkcionalis bélbetegség gyomorra illetve a bélre lokalizált formája, közös eredettel, hasonló tünetekkel. Az irrgoszkopia nem ad plusz információt a vastagbéltükrözéshez képest.Ha nincs riasztó tünete (fogyás, vérzés, éjszakai nyugalmat megzavaró panaszok, családban gyomor-bélrendszeri rosszindulatú betegség, hányás) , további kivizsgálás nem indokolt. Panaszait az életmód egészségesebbé tétele (gyakori, rendszeres kis étkezés, rendszeres testmozgás, bő folyadék- és rostfogyasztás, megfelelő stressz-feldolgozás) javíthatja.

Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus

Kérdés: 2009. május 11., 21:54; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 11:44
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Emelkedett májértékek
Véres nyák
Mi lehet a baj
További vizsgálatok
Pfizer vakcina akut gyomorhurutra...