• Helicobacter, vashiány

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztel Doktornő/Úr Több éve vashiányal diagnosztizáltak, ennek következtében gyomortükrözésen vettem rész. Eredménye: Antrumban erosiok, ép corpus és fundus. Histologiailag antrum nyálkahártya figyelhető meg. A tunica propriában intenzív, diffuz lymphocítás, plasmasejtes, granulocítás beszűrődés van. Kifejezett nyiroktüszők is megfigyelehtők. A felszíni hám kis gócokban desturálódott, a mirigyekben cryptitis látható. A felszínen ill. a mirigyekben Helicobacter halamazok helyezkednek el. Diagnózis: súlyos fokú idült aktiv Helicobakter asszociált gyulladás a vizsgált gyomornyálkahártya részletekben. Nincs atrophia, intestinalis metaplasia A vashiányom álandóan előjön, orvosi vélemény szerint a gyulladás miatti savhiány miatt van és ezért kevésbé hasznosul a vas, ráadásul, ha szedem a vasat akkor is lassabban szívódik fel mint kéne.. Azt szeretném megkérdezni, hogy a neten én azt olvastam, hogy akkor van savhiány és ebből vashiány ha a gyomor corpusa betegszik meg és atrophia van, de nekem meg ezt épnek tekintették és nincs is atrophia. Nagyon szeretném megtudni, hogy van ez....? Valamint, ennek már több mint 6 éve ezért az is érdekelne, hogy valaha ilyen esetben a gyomornyálkahártya gyulladás mennyi idő után tud teljes mértékben regenerálódni? Köszönöm válaszát

        WEBBeteg szakértő válasza a helicobecter témában

        Kedves Kérdező!

        Addig tud regenerálódni a gyomornyálkahártya, amíg nincs atrophia illetve metaplasia. Ezt követően már a Helicobacter kiirtása után sem várható az atrophia rendeződése. A Helicobacter, a krónikus gyulladás fenntartása mellett a savtermelést is fokozza. Véleményem szerint nem a csökkent savtermelés miatt van vashiánya. Javaslom, végeztessen lisztérzékenység irányába szerológiai vizsgálatot, kezeljék a Helicobacter fertőzést, valamit próbáljon természetesebb vaspótlást (Feroglobin, Narosan fekete áfonya).

         

        Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus


        Dr. Plósz János, gasztroenterológus
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-04 19:53:24; Megválaszolva: 2011. szeptember 29., 08:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.