Epesav

Tisztelt Doktor/Nő/

Régóta szenvedek rossz emésztésem miatt, nagyon sokszor fel vagyok fúvódva állandóan - szelesek a beleim. A májfunkcióm nem a legjobb, mert kis májlesiót állapítottak meg. Amellett nagyon sokszor az epém miatt - e nem tudom a számban kesernyést ízt érzek. Most a húsvéti ünnepek alatt kicsit több zsirosat ettem és jobb oldalon a bordaív alatt meg a hátam késszúrás- szerüen fájt - az ultrahang szerint semmi baja az epémnek- lehetséges, hogy valamilyen enzim hiányzik az emésztéshez-állandóan fáj a hasam megáll a szél a beleimben feszít-nem jó a közérzetem- mi okozhatja.? Nem régen voltam vasagbél tükrözésen - negativ volt az eredmény

Köszönettel:

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza emsztési zavar témában

Kedves Kérdezőnk!

Panaszait tényleg emmésztési zavar okozhatja. Civilizált világunkban sokkal több kalóriát viszünk be a szervezetbe, mint amennyi szükséges, és ennek összetétele sem megfelelő általában. A meg nem emésztődött tápanyagok, a vastagbélbe jutva baktriális bontáson esnek át, mely gázképződéssel jár. Felhasi panaszai hátterében epeelfolyási zavar állhat (ha az ultrahang szerint epekövesség nincs) . Ezt epeuti izotópos vizsgálattal (HIDA) illetve laboratóriumi májfunkciós eltérésekkel lehet igazolni. Az emésztés rendbetételére pedig diiéta, gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezés, megfelelő mennyiségű testmozgás, probiotikumok kúraszerű használata javasolt.

Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus

Kérdés: 2009. április 23., 19:09; Megválaszolva: 2011. szeptember 27., 14:35
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Emelkedett májértékek
Véres nyák
Mi lehet a baj
További vizsgálatok
Pfizer vakcina akut gyomorhurutra...