• Székrekedés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tiszteltt Dr. Plósz János!

        Kislányom 13-om éves, van hogy 5napja van széklete, ekkor már nagyon nagy és nehéz neki kinyomni. Picikorától kezdve vittem orvoshoz, mindíg kapott valamit ( levolac, tamarin lekvár, Nature Care, amitől sikerült hamarabb ürítenie, ma már megérti, hogy sok folyadékot, gyümölcsöt és rostokat fogyasszon mégis még mindíg fennál ez a dolog.Nagyon jól fejlődik, nem fogyott soha, és nem hízott.(150cm és 43kg.) Sokat mozog. Odafigyelek a táplálkozásra. Lehet, hogy neki így természetes? Kérem segítsen.

        Nagyon köszönöm!

                                   K.    Ági

        WEBBeteg szakértő válasza a székrekedés témában

        Kedves Kérdező!

        Igen, alapvetően a napi 2-3x-i és a heti 2x-i székürítés közötti gyakoriság normálisnak tartható. A hetente egyszeri széklet azonban már túl ritka, és az Ön által leírt panaszokat okozhatja (száraz széklet, erölködés, imkomplett kiürülés érzése). Az elfogadható, hogy a gyermeke alkatilag is hajlamos a székrekedésre, azonban legalább a heti 2x-i székelésre törekedni kell. (A krónikus székrekedés aranyerességet, végbél-berepedést, diverticulosist  okozhat, illetve évtizedek alatt fokozza a vastagbélrák rizikóját).

         

        Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus


        Dr. Plósz János, gasztroenterológus
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-21 21:15:02; Megválaszolva: 2011. szeptember 27., 12:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: