• Gyomorsav panaszok

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!

        Édesapámnak gyomorsav túltengése van, erre Apo-Famotidum nevű gyógyszert kap. Ennek ellenére túl sok a sav panaszokat okoz nála, maró érzés a nyelőcsőben, gyomorégés, gyomorfájás. Egy hónapnyi időre a háziorvos protonpumpa gátlót írt fel, de mikor abbahagyta a szedést visszatértek a panaszai. Érdeklődöm, hogy gyógyvizeket fogyaszthatna-e savcsökkentés céljából. Ezek a nátrium-hidrogénkarbonátot, ként, kálciumot tartalmazó gyógyvizek befolyásolják-e az egyéb gyógyszerei felszívódását (szed: Astrix, Simvagamma, Tenox, Enalapril, Chinotal, Coryol, Pirabene), A gyógyvíz nem emeli meg a vérnyomását, mert ásványi sókat tartalmaz?

        Vannak- e természetes anyagok a sok gyümölcs és zöldség fogyasztáson kívül, ami előnyös lenne? Igaz- e hogy a növényi olajok a gyomornyálkahártyát is védik? Minden gyümölcs jó hatású-e, a gréfrúit és a paradicsom fogyasztható-e. Van- e speciális diéta, hogyan juthatunk hozzá? A teljeskiörlésű gabona fogyasztása javasolható? e? A gyógyszertárban kapható vény  nélküli szerek pl Rennie alkalmazhatóak-e a fenti gyógyszerek mellett? Kértük, a háziorvost, hogy az Apo-Famotidin helyett a Zantac-ok írja fel, mert azt tapasztaltuk, hogy az jobban hat, a panaszok megszünnek, de azt monta, csak az az orvos cserélheti le az édesapám gyógyszereit aki felírta. Az Apo-Famotidint az a kórházi orvos írta fel, a korábban szedett Zantac helyett, aki agyvérzése után az édesapámat kezelte 2 évvel ezelőtt. Most vissza kell mennünk a kórházi osztályra és ott megkeresni a belgyógyászt, hogy szeretnénk változtatni a gyógyszeren? A háziorvostól egy nyomtatványon nem kérhetjük, hogy vállaljuk a drágább készítmény kifizetését, úgy tudom van egy ilyen nyomtatvány a betegek részére.

         

        Köszönettel:

        Kovács Katalin

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a gyomorsav témában

        Kedves Kérdező!

        Ha erős, savtúltengéshez köthető panaszai vannak, a protonpumpa-gátló terápia tartósan is alkalmazható. A gyógyvizek, megfelelő mennyiségben fogyasztva nem okoznak magasvérnyomást (a vese a felesleges ionokat kiüríti, illetve a vérnyomás-emelésben főleg a konyhasó (NaCl) játszik szerepet. A Salvus-vizes ivókúrával számos betegemnek van kedvező tapaszatalata. A gyógyszerek felszívódását sem befolyásolják érdemileg. 
        A háziorvos saját hatáskörben is lecserélhetné a gyógyszert, és igen, létezik ilyen űrlap, amelyen nyilatkozhat a beteg, hogy vállalja az eredeti készítménnyel járó többletköltséget. A teljes kiörlésű gabona fogyasztása az emésztést és a bélpassage-t segíti. Speciális diétát mondani nem tudok, a magam részéről csak a nagyon fűszeres, nagyon csípős ételektől való tartózkodást javaslom. A Rennie a gyomorban épp jelen lévő savat közömbösíti, savgátló gyógyszer szedése nélkül visszacsapásos savtermelés fokozódást okozhat.

         

        Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus


        Dr. Plósz János, gasztroenterológus
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-23 18:54:08; Megválaszolva: 2011. szeptember 27., 09:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: