• Gyógyszermellékhatás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!

        Családtagom Coryol nevű carvedilolt tartalmazó gyógyszert szed, mellette gyomorpanaszai vannak, a háziorvos azt javasolta, hagyja el 2 hétre ezt a gyógyszert és felírt neki protonpumpagátlót egy hónapra, mert azt feltételezi a coryol okozza a gyomorpanaszokat. Nem írt fel másik gyógyszert a coryol helyett. Sok a gyomorsava, égő, maró érzése van és gyomorfájása. Érdeklődöm, hogy valóban a coryol okozta-e ezt és nincs-e helyette  másik készítmény? El lehet -e így hagyni esetleg hosszabb időre is?

        Köszönettel

        Kovács Katalin

        WEBBeteg szakértő válasza a gyógyszermellékhatás témában

        Kedves Kovács Katalin!

        A Coryol okozhat gyomor-bélrendszeri mellékhatásokat, de ez elsősorban émelygés, hasmenés, hányás lehet. Az égő gyomorfájdalom, savas panaszok véleményem szerint a gyógyszertől függetlenül jelentkező gyomorhurut, esetleg fekély tünetei lehetnek (ezekre a protonpumpa-gátló szerek jók). Így a Coryol terápia véleményem szerint folytatható (esetleg azonos hatóanyagú készítmények alkamazása jön szóba: pl.Talliton, Dilatrend). Ha a gyomorpanaszok nem szűnnek gasztroenterológiai kivizsgálás szükséges.

        Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus


        Dr. Plósz János, gasztroenterológus
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-19 19:52:17; Megválaszolva: 2011. szeptember 26., 15:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: