Gyógyszermellékhatás

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Családtagom Coryol nevű carvedilolt tartalmazó gyógyszert szed, mellette gyomorpanaszai vannak, a háziorvos azt javasolta, hagyja el 2 hétre ezt a gyógyszert és felírt neki protonpumpagátlót egy hónapra, mert azt feltételezi a coryol okozza a gyomorpanaszokat. Nem írt fel másik gyógyszert a coryol helyett. Sok a gyomorsava, égő, maró érzése van és gyomorfájása. Érdeklődöm, hogy valóban a coryol okozta-e ezt és nincs-e helyette  másik készítmény? El lehet -e így hagyni esetleg hosszabb időre is?

Köszönettel

Kovács Katalin

WEBBeteg Szakértő válasza gyógyszermellékhatás témában

Kedves Kovács Katalin!

A Coryol okozhat gyomor-bélrendszeri mellékhatásokat, de ez elsősorban émelygés, hasmenés, hányás lehet. Az égő gyomorfájdalom, savas panaszok véleményem szerint a gyógyszertől függetlenül jelentkező gyomorhurut, esetleg fekély tünetei lehetnek (ezekre a protonpumpa-gátló szerek jók) . Így a Coryol terápia véleményem szerint folytatható (esetleg azonos hatóanyagú készítmények alkamazása jön szóba: pl.Talliton, Dilatrend) . Ha a gyomorpanaszok nem szűnnek gasztroenterológiai kivizsgálás szükséges.Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus

Kérdés: 2009. április 19., 19:52; Megválaszolva: 2011. szeptember 26., 15:27
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Máj rossz reakciója a helicobacter...
Tisztelt Doktorno/Ur! 1 hete Helicobacter pozitivitast allapitottak meg esetemben. Az orvos Duomox+Klacid+Lansacid gyogyszert irt fel. A Lansacid-tol nagyon...
Végbélfájdalom daganat műtét után
Vérvétel kiértékelése
Lactulose vizsgálat
Kissé magas amiláz érték
Tisztelt Doktor Úr! A „szokásos” prosztata kontrollnál a vérképemben az amiláz értéke 135 (labor referencia 28-100) és a foszfát 0,70...