Örökölheti-e a gyermekem a tej intoleranciát?

Tisztelt Doktor nő/úr!

Szüetésem óta un. tej intoleranciám van, pontosabban hiányzik a szervezetemből a tejfehérjét lebontó enzim. Tüneteim nem túl súlyosak (hasfájás, ekcémaszerű bőrelváltozás főleg a végtagokon, és orvos szerint sok tejtermék elfogyasztásakor a bélbolyhok elcsökevényesedése) , ezért hetente néhányszor kis mennyiségben fogyasztok tejes ételeket. Kérdésem az, hogy ha kisbabát szeretnénk (kb. 1 éven belül) , akkor fogja-e örökölni ezt az enzimhiányt és fogyaszthatok-e a terhesség alatt kis mennyiségben tejes ételeket? Nem fog ártani a magzatnak (pl. a véráramba bejutva a káros anyagok)? Vagy ha még van fontos tudnivaló ebben a témában, akkor kérem írja meg azt is!

Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza tejcukor intolerancia témában

Tisztelt Kérdező!

Először is tisztáznunk kell néhány gondolatot. A tejfehérje-allergia (ami leírása alapján Önnek is van) nem enzimhiány, hanem az állati eredetű tejtermékek összetett fehérjéire adott allegiás válasz (kóros immunrendszeri reakció) . Az erre való hajlam örökölhető, de ez nem jelenti azt, hogy a gyermekben mindenképp meg fog jelenni. A tejcukor-intolerancia, mely a tejcukor emésztéséért felelős enzim csökkent mennyisége illetve hiánya, általában csecsemő- és gyermekkorban nem fordul elő, az életkor előrehaladtával és a tejfogyasztás csökkenésével alakul ki. Javaslom, születendő gyermeküknél az anyatejes táplálás forszírozását, ha kiegészítés szükésges hidrolizált (hypoallergén) tápszerek használatát és 2 éves kor előtt a tehéntej kerülését.

Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus

Kérdés: 2009. április 12., 19:29; Megválaszolva: 2011. szeptember 26., 09:33
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Alkohol probléma
Emelkedett májértékek
Véres nyák
Mi lehet a baj