• Örökölheti-e a gyermekem a tej intoleranciát?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor nő/úr!

        Szüetésem óta un. tej intoleranciám van, pontosabban hiányzik a szervezetemből a tejfehérjét lebontó enzim. Tüneteim nem túl súlyosak (hasfájás, ekcémaszerű bőrelváltozás főleg a végtagokon, és orvos szerint sok tejtermék elfogyasztásakor a bélbolyhok elcsökevényesedése), ezért hetente néhányszor kis mennyiségben fogyasztok tejes ételeket. Kérdésem az, hogy ha kisbabát szeretnénk (kb. 1 éven belül), akkor fogja-e örökölni ezt az enzimhiányt és fogyaszthatok-e a terhesség alatt kis mennyiségben tejes ételeket? Nem fog ártani a magzatnak (pl. a véráramba bejutva a káros anyagok)? Vagy ha még van fontos tudnivaló ebben a témában, akkor kérem írja meg azt is!

        Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a tejcukor intolerancia témában

        Tisztelt Kérdező!

        Először is tisztáznunk kell néhány gondolatot. A tejfehérje-allergia (ami leírása alapján Önnek is van) nem enzimhiány, hanem az állati eredetű tejtermékek összetett fehérjéire adott allegiás válasz (kóros immunrendszeri reakció). Az erre való hajlam örökölhető, de ez nem jelenti azt, hogy a gyermekben mindenképp meg fog jelenni. A tejcukor-intolerancia, mely a tejcukor emésztéséért felelős enzim csökkent mennyisége illetve hiánya, általában csecsemő- és gyermekkorban nem fordul elő, az életkor előrehaladtával és a tejfogyasztás csökkenésével alakul ki. Javaslom, születendő gyermeküknél az anyatejes táplálás forszírozását, ha kiegészítés szükésges hidrolizált (hypoallergén) tápszerek használatát és 2 éves kor előtt a tehéntej kerülését.

         

        Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus


        Dr. Plósz János, gasztroenterológus
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-12 19:29:05; Megválaszolva: 2011. szeptember 26., 09:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Dr Plósz János! Előző kérdésemhez - https://m.webbeteg.hu/orvos-valaszol/emesztorendszer/164045 - A 3.Normix kúrát kezdtem meg, ami jó a sibora, és dietazom (fodmap) plusz utána a ProGastro, miért nem múlik ez akkor? Valamint a...
        Kedves Dr Plósz János! December elején kaptam Rabemant refluxos tünetekre. Januárban jelentkezett először egy furcsa feszülő érzés az egész hasamban, majd gyógyszert váltottunk, ez el is múlt. Utána hónapokig szedtem Esomeprazolt és...