• Sok bélgáz haspuffadás és görcsök nékül

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdvözlöm!

        Már egy ideje készülök orvoshoz, de annyira ciki, hogy az a panaszom hogy majdnem mindegy mit eszem, sok bélgáz termelödik, vagyis gázos vagyok:)nincs görcsöm, meg haspuffadás.Csak olyan estben van haspuffadás, ha visszatartom a gázt. Mit tegyek?

        Miért van az hogy autóval, vagy hosszú repülő utazás közben nagyon sok gáz termelödik? nagyon zavar!:(

        Köszönettel!

        WEBBeteg szakértő válasza a bélgáz témában

        Tisztelt Kérdező!

        Az utazás során észlelt gáztermelődés általában a szokványos mennyiség, azonban a hosszas ülés miatt a bélmozgások is visszafogottak, így fokozottan érzi a belek feszülését. A bélgázok nagyobb mennyiségben akkor képződnek, ha az emésztés elégtelen, illetve olyan élelmiszereket fogyasztunk, amelyeket az emberi emésztőnedvek nem tudnak lebontani (növényi rostok, cellulóz, túlzott mértékű fehérjebevitel). Ezen esetekben emésztetlen tápanyag jut a vastagbélbe, ahol a bélflórát alkotó baktériumok ezt gázképződés mellett lebontják. Tehát javasolt a túlzott táplálékbevitel kerülése, könnyű-vegyes diéta (az amúgy egészséges rostok és ismerten puffadást okozó növények:bab, karfiol, karalábé kerülése), rendszeres testmozgás, probiotikumok kúraszerű használata. Ha ez sem segít, megpróbálható emésztést segítő gyógyszer használata (Pankreoflat, Mezym Forte).

        Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Itt kérdezhet További orvosok

        Kérdés: 2009-04-07 20:45:23; Megválaszolva: 2011. szeptember 23., 12:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.