• Vastagbéltükrözés eredménye puffadás és görcsölés miatt

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!

        Vastagbéltükrözésen voltam, ahol vettek szövettant, mert rendszeresen görcsöl a hasam, ill.felpuffadok.Kérem véleményezze a leletet, mert nem értek belőle semmit.

        Endoscopos biopsia/colon

        makroszkopos leírás:  gombostűfejnyi és 2 mákszemnyi szövet.

        blokkszám:3

        egyéb adatok:he, tartalék anyag van e:nem

        Mikroszkopos leírás: Mikroszkoposan HE festés után olyan vékonybél nyálkahártya részletek láthatók, ahol a felszin csupán egy-egy szakaszon azonosítható, bolyhok csak elvétve láthatók.Igen kevés mirigyátmetszet mellett domináloan intenziv lymphoid infiltratio látható, melyen belül nagy méretű csíracentrumok is megfigyelhetők.a lymphoid elemek között elszórtan eosinophil granulocyták jelennek meg.Granulomát, oriássejteket az anyag nem tartalmaz. A submucosa biztonsággal nem azonosítható.

        Köszönöm.

        kata

        WEBBeteg szakértő válasza a vastagbéltükrözés témában

        Tisztelt Kérdező!

        A szövettani minta jelentése az, hogy teljes vastagbél-vizsgálat történt, és a vékonybél terminális részét is megtekintették, innen származik a mintavétel. A bélfalban számos helyen nyiroktüszők vannak, a szövettani leírás ezt mutatja. Az, hogy granulómát, óriás-sejteket nem látnak, azt jelenti, hogy a kép nem típusos Crohn-betegségre, de ez nem zárja ki a betegség fennállását. A leletet teljes egészében csak a látott képpel együtt lehet értékelni.

         

        Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus


        Dr. Plósz János, gasztroenterológus
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-31 18:34:14; Megválaszolva: 2011. szeptember 22., 11:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: