Vékonybélgyulladással kapcsolatos kérdések

Üdvözlöm!

Szeretnék megtudni néhány dolgot a vékonybélgyulladásról!

Voltam már gyomortükrözésen, és végbéltükrözésen, ott szerencsére semmi probléma nincs! Elmentem egy 4 dimenziós röntgen felvételre, és ott mondta a doktor úr, hogy valószínű, hogy vékonybélgyulladásom van! Azt szeretném megtudni, hogy milyen gyógyszert tudnék én erre szedni? Voltam gasztroenterológusnál, de ő is csak találgatott, hogy még milyen vizsgálatra tudna elküldeni! jobb oldalamon,   köldökömtől jobbra furcsa szúrás érzés, néha van olyan nap, amikor nagyon fáj, de van olyan nap, amikor nem is veszem észre! Kérem, ha tud segítsen! Köszönöm Török Ibolya Szeged

WEBBeteg szakértő válasza vékonybélgyulladás témában

Tisztelt Kérdező!

Amíg ki nem derül, hogy tényleg vékonybél-gyulladása van, addig nem tudunk terápiát javasolni (minden gyógyszernek mellékhatásai is lehetnek, így kellően alá nem támasztott esetben nem kezdünk kezelésbe) . Ennek igazolására 3 lehetőség van. A leginkább eléhető az, ha teljes vastagbél-vizsgálat során a vékonybél terminális részébe is átjutnak és a vizsgálat során biopsziás mintát vesznek.

Második lehetőség a CT-enterochlysis, ezt nagyobb centrumokban végzik, kontraszanyagot juttatva a vékonybélbe, hasi CT vizsgálat történik.

A harmadik lehetőség a kapszulás endoszkópia, ez lenne az Ön számára legkevésbé megterhelő, segítségével a teljes vékonybél átvizsgálható, de elérhetősége (ára miatt) korlátozott (egyes centrumokban: Esztergom, Győr, Budapest érhető el) .

Dr. Plósz János

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. március 17., 18:47; Megválaszolva: 2011. szeptember 15., 09:22
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Vékonybélgyulladás esetén m ilyen...
T. Weborvos! Megállapított diagnózis esetén, milyen diétát vagy étrendet kell tartani, a fájdalom hogyan csökkenthető?
Végbélfájdalom daganat műtét után
Vérvétel kiértékelése
Lactulose vizsgálat
Kissé magas amiláz érték
Tisztelt Doktor Úr! A „szokásos” prosztata kontrollnál a vérképemben az amiláz értéke 135 (labor referencia 28-100) és a foszfát 0,70...