• Polip

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő/Úr!

        Édesanyámnak 1992-ben távolítottak el egy polipot. Vstagbél tükrözés alkalmával vették észre neki és le is vették. Akkor volt ő 31 éves. A kérdésem az, hogy mekkora esélyem van örökölni ezt? Édesanyámnak már nagyon rég óta, kisgyerek kora óta szorulása van. Szinte mindig csak hashajtókkal tud wc-re menni, okozhatta ez nála a polipot. Előtte fekélyes vastagbélgyulladása is volt. Én évente járok hasi ultrahangra, ma is voltam hasi és kismedencei ultrahangon és minden eredményem jó lett. Akkor most megnyugodhatok?

        Válaszát előre köszönöm.

        Üdvözlettel Barbi

        WEBBeteg szakértő válasza a vastagbél polyp témában

        Tisztelt Kérdező!

        A polyp kialakulására való hajlam örökölhető, de ha édesanyjának csak egy polypja volt (és ráadásul a székelési szokások illetve a bélgyulladás miatt ennek az öröklődésen kívül is meg volt a kiváltó oka), nincs oka nyugtalankodni. A vastagbélrák-szűrés akkor indokolt, ha az egyenesági rokonok között rosszindulatú vastagbél-betegség fordul elő. Ekkor 45-50 éves korban javasolt a szűrő jellegű vastagbél-tükrözés.

         

         Dr. Plósz János

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-03-11 22:30:41; Megválaszolva: 2011. szeptember 14., 06:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés