• Barett metaplasia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Ur/Nő! Egy éve gyomortükrözés során megállapították, hogy Refluxom van és a nyelőcsövemen a cardia felett kb.1 cm-es hiperémiás flt van. A szövettan eredménye Barett metaplásiát igazolt. Napi két Refluxont és Cerucalt szedtem eddig, amit az egyéves kontroll-vizsgálaton az orvos Controlocra cserélt.Az elváltozás sem nagyobb, sem kisebb nem lett.A kérdésem az, hogy a gyógyszer-szedésen kivül van-e hatásosabb gyógymódja, hogy a fekélyes nyelőcső meggyógyuljon, mivel azt olvastam,hogy ez növeli a nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát. Ennek ellenére csak 2 év mulva hívtak vissza controllra.

        WEBBeteg szakértő válasza a reflux témában

        Tisztelt Kérdező!

        Jelenleg ez az általánosan elfogadott terápia ebben a betegségben. Ha a Barrett-metaplazia dyspláziával nem társul, az első két, évente elvégzett vizsgálat után elég az eltérést 2-3 évente követni. AZ 1cm-es eltérés rövid segment csoportba tartozik (3cm alatt), ennél ez eltérésnél lényegesen kisebb a rizikó a nyelőcsőrák kialakulására, mint a 3 cm-es méret fölötti, un. long-segment laeziók esetében.

        Dr. Plósz János  gastroenterológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-12-03 16:58:38; Megválaszolva: 2011. augusztus 18., 11:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés