Mit ehet az, aki epebeteg?
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Nagymamám 94 éves, korához képest jól van, jön-megy, ellátja magát, gyógyszereket szed: szívgyógyszer: Nitromint, vérnyomásra: Duopril, véralvadásgátló: Aspirin Protect, nyugtató: este Andaxin
Egy éve hasi fájdalmakkal és felfúvódással házi orvosunk beküldte a kórházba ahol epebetegséget-epeköveket állapítottak meg.Korára való tekintettel nem műtötték, diétát javasoltak neki.Sajnos sem a kórházi orvos, sem a házi orvosunk nem adott kellő tájékoztatást, arról, hogy miket ehet, hogy ne görcsöljön be, csak néhány dolgot mondtak, ami szegényes-nem változatos étrend kialakulásához vezetett.
Azza a kéréssel fordulnék Önhöz, hogy írja meg nekem, hogy egy epebeteg miket ehet: húsok, zöldség, gyümölcs, édesség, tejtermék, stb.. Mert szeretnék hogy diétája ellenére is változatosabb dolgokat ehessen, mivel nagyon szeretjük.Egy epebetegnél az étel mennyiség is fontos vagy bármennyit ehet?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Szatmári Margit
WEBBeteg szakértő válasza diéta témában
Kedves Szatmári Margit!
Kifejezetten tiltólistán az alkohol, a zsírok (főleg az állati) , a fűszerek és a puffasztó zöldségek vannak, pl. karfiol, káposzta, bab, stb. Egyen az édesanyja többször keveset, a konyhatechnikai eljárások segítségével csökkentheti az ételek zsírszintjét, pl. párolás, vízben főzés, grillezés, az olajban vagy zsírban sütés helyett.
Dr. Boros Miklós Vital Balance Életmód Centrum