A vastagbélgyulladás mitől alakul ki?

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Bátyámat kb 6 hete operálták vatagbélgyulladással, resekálni kellett egy bélszakaszt a jobb oldalon. Most újra panaszai lettek, de a bal oldalon. (láz, fájdalom) Érdeklődnék, hogy mi lehet az oka a betegsége kialakulásának és milyen következményei lehetnek? Várom válaszát. Köszönettel.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza vastagbélgyulladás témában

Kedves Kérdező!

Leírása alapján testvérének Crohn-betegsége van. Ennek a krónikus, fellángolásokkal- nyugalmi periódusokkal járó gyulladásos bélbetegségnek egyik altípusa gyulladásos szűkületek megjelenésével jár. Crohn-betegségben műtét csak szövődmény kialakulásakor jön szóba, ekkor is a lehető legkisebb bélszakaszt szükséges eltávolítani, mert a műtét az alapbetegséget nem gyógyítja, az a bélcsatorna bármelyik szakaszán visszatérhet.

A Crohn-betegség oka jelenleg sem tisztázott. Szerepet játszanak kialakulásában az öröklött genetikai tényezők, az immunrendszer eltérései, bizonyos fertőzésekre adott abnormális válaszreakció. Emellett a bélflóra megváltozása is provokálhatja a betegséget (kísérletes körülmények között, steril bélben nem alakultak ki elváltozások) . A Crohn-betegség szövődményei szerteágazóak, felsorolásszerűen: bélszűkületek, fistula-járatok (bélszakaszok között, bél-bőr sipolyok) , végbélnyílás környéki sipolyok, ízületi gyulladás, bőrelváltozások, szemgyulladás.

Dr Plósz János gastroenterológus

Kérdés: 2008. május 15., 22:46; Megválaszolva: 2011. július 28., 16:10
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Fájdalom a jobb felhasban
Savcsökkentő szedése
Székletürítési problémák...
Epekő bontás
Baba gyógyszer mellett